17. pro 2018.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u ponedjeljak 17. prosinca u Zatvoru u Sisku, misno slavlje za službenike i zatvorenike. U koncelebraciji bio je povjerenik za pastor zatvorenika vlč. Kristijan Krajnović, a misi su nazočili upravitelj Zatvora g. Ivan Gusić i pomoćnik upravitelja g. Ivan Pršlja.

U homiliji biskup je progovorio o otajstvu Božića, zapitao se što zapravo slavimo na ovu svetkovinu te odgovorio kako je to slavlje dolaska Sina Božjega među nas ljude na naš ljudski način. „Bog je postao čovjekom i utjelovio se, uzeo je našu ljudsku narav i tijelo da bi bio nama u svemu jednak, osim u grijehu. To stari oci nazivaju admirabile commercium – čudesna razmjena. Bog koji je vječan i nevidljiv postaje tjelesan, vidljiv i dodirljiv. On uzima našu ljudskost da bi nam dao božanstvo, dakle daje nam ono što mi nemamo i ono što nam je namijenio. Zato je Božić posebno radostan blagdan. Mi Isusa slavimo kao Kralja, ali On se nije tako rodio, već je došao na ovaj svijet u običnoj štali. Naš Kralj je jednostavan i siromašan, nije zabliještio svijet svojim dolaskom, nego su ga primili pastiri te se rodio u pećini kao najsiromašniji član ljudske obitelji, a zapravo je najveći koji će se ikad roditi. Tu vidimo kako zapravo Bog gleda drukčijim očima nego mi ljudi. Mi gledamo samo na vanjštinu, a Bog gleda nutrinu i ono što se ne vidi te nas poučava da mu nisu važne materijalne stvari nego ono što je u nama“, rekao je biskup.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako je Bog po proroku Izaiji navijestio da će djevica začeti i roditi sina i da će on biti „Emanuel“, što znači s nama Bog. „On je došao svakomu i to onome najmanjemu i najpotrebnijemu. Kada dolazim posjetiti vas zatvorenike pokušam se uživjeti u vašu situaciju. Onda se uvijek sjetim Isusa na Kalvariji kako je proglasio svetim onog kažnjenika koji je visio s njim na križu. Sveti Augustin je rekao za njega, da je on krao cijeli život, a na kraju je ukrao i Kraljevstvo nebesko. Kad je Isus raspet s ta dva kažnjenika, lijevi ga je pogrđivano, a desni, sveti Dizma, je korio lijevoga i rekavši mu: ‘mi smo s pravom kažnjeni, al’ on ništa zlo nije učinio’. Tada se i obratio Isusu rekavši mu: ‘kada dođeš u Kraljevstvo Božje, sjeti me se’, a On mu je odgovorio: ‘još danas ćeš biti sa mnom u raju’. To Isus nije nikome drugome rekao već samo tom kažnjeniku. Pitamo se onda kako i mi možemo biti u raju? Tako da se odreknemo svojih grijeha i da činimo dobro. Biti s Bogom zapravo je biti u raju. Mi želimo biti s Bogom, a to možemo biti uvijek, pa i vi ovdje u zatvoru. Upravo je sveta misa vrhunac našeg susreta s Bogom na zemlji“, ohrabrio je biskup zatvorenike.

Na kraju, biskup je i svim okupljenima čestitao nadolazeći Božić zaželjevši im mir i Božji blagoslov.

Pin It on Pinterest