27. ruj 2013.

Misno slavlje povodom Dana policije i blagdana njihovog zaštitnika sv. Mihaela arkanđela predvodio je u petak 27. rujna u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić. U koncelebraciji su bili vojni i policijski kapelan vlč. Milenko Majić, katedralni župnik preč. Marko Karača i župnik župe Pohoda BDM u Sisku vlč. Branko Koretić.

Misi su nazočili djelatnici Policijske uprave sisačko-moslavačke, predvođen i načelnikom Markom Rašićem, te članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih redarstvenika, koji su stradali u Domovinskom ratu.

U prigodnoj propovijedi kancelar mons. Cvitkušić je govorio o anđelima koji su „svjetla zapaljena na Svjetlu što nema početka“ (sv. Ivan Damašćanski). Oni su obdareni snagom protiv svakog zla u svijetu, puni su ljubavi prema nama ljudima, štite nas od svakoga zla po dušu i tijelo, a našoj duši daju sposobne poticaje. Osvrnuvši se kratko na misno čitanje o Mihaelu, istaknuo je da je taj anđeo simbol Božje pobjede. On je na Božjoj strani i ratuje protiv onih koji su na strani Zloga. Propovjednik je potom rekao da ima previše zla oko nas, te se zapitao kako ostati u tome branitelj dobra i da li je moguće pobijediti zlo? Dobro može pobijediti zlo jer je Krist svojom smrću na križu jednom zauvijek pobijedio zlo. Poput arkanđela Mihaela, njihova nebeskog zaštitnika i policajci se bore protiv zla, a pomažu u dobru. Pozvao je policajce da i nadalje budu anđeli svim ljudima, da budu službenici dobra.

Pin It on Pinterest