6. pro 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 6. prosinca u Sisačkoj katedrali svečano misno slavlje povodom 6. obljetnice ponovne uspostave naše Sisačke biskupije, koju je papa Benedikt XVI. ustanovio bulom „Antiquam fidem“ 5. prosinca 2009. godine i završetka mariološko-marijanskog simpozija „Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije“.

U koncelebraciji bili su mons. Lovro Cindori, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, fra Petar Lubina, katedralni župnik preč. Mako Karača i vikar katedralne župe vlč. Mario Šagolj.

Uz brojne okupljene vjernike slavlju su nazočili i članovi Hrvatskog mariološkog instituta.

U homiliji govoreći o proteklom simpoziju biskup je istaknuo kako je na njemu otkrivena doista bogata mariološka baština koja stoljećima resi duhovnost, kulturu i ukupni život vjernika na području Sisačke biskupije i svih stanovnika ovoga kraja. „Od cistercitske opatije u Topuskom, preko marijanskih svetišta u Gori i Kloštar Ivaniću te starih Mariji posvećenih crkava u Pešćenici i Kutini, sve do novijih marijanskih crkava u Sisku – Svete Marije na Viktorovcu i Kraljice mira u sisačkom naselju, možemo biti ponosni na prisutnost Blažene Djevice Marije u našoj Biskupiji. Ovdje je prisutna pobožnost prema Presvetoj Bogorodici bila kroz povijest našem narodu velika uzdanica i snaga da izdrži različite kušnje, da se u teškim prošlim vremenima obrani i od osvajanja Osmanlija i u suvremenosti od pokušaja okupacije velikosrpskih zavojevača. S molitvom Mariji, utječući se u njezin zagovor, moleći se Bogorodici s krunicom i u ruci i oko vrata obranili smo se i opstali. Moram reći da smo i u teškom razdoblju komunističke diktature, poslije najtežih stradanja našeg hrvatskog katoličkog naroda u Drugom svjetskom ratu i nakon njega – kada je bjesnio progon vjere i mnogi su kako svećenici tako i vjernici bili ubijani, zatvarani i na razne načine mučeni – mi smo sve to nadvladali i preživjeli još snažniji upravo zahvaljujući velikim dijelom našem pouzdanju u pomoć Presvete Bogorodice Djevice Marije. Međutim ni danas nije prestala potreba da se njoj utječemo i da nas ona zagovara i svojom pomoću štiti, kada kao narod sve više izumiremo, kada nas kao i čitavu Domovinu zahvaća malodušnost i nametnuta besperspektivnost, kada naše obitelji nemaju djece, kada se škole zatvaraju, a mladi i zreli ljudi, obrazovani i sposobni i za rad i za stvaranje obitelji napuštaju Domovinu – što ćemo drugo reći nego uteći se zagovoru one koja je uvijek bila uz naš narod kao njegova „najvjernija Majka, Odvjetnica Hrvatske“, poručio je biskup.

Biskupova homilija

U nastavku biskup se osvrnuo na aktualna događanja i trenutne teškoće koje proživljava naša Domovina u obezglavljenosti političkog vodstva. „Da nema drage nam Predsjednice, za koju moramo moliti svjetlo Duha Svetoga, mi bismo bili izvrgnuti bezdušnom pravnom i nedemokratskom teroru posizanja za vlašću onih kojima to narod nije povjerio, nego se igrama i različitim zakulisnim političkim trgovanjem žele održati na vlasti, ne sustežući se ni najgoreg izigravanja zakona i Ustava, pa i u samom Hrvatskom saboru, čemu smo bili svjedoci prošlog tjedna. Molimo se za našu Domovinu, draga braćo i sestre, molimo se ponovno i ponovno za njezinu slobodu i mir, da ju ne unište neodgovorni političari, da ju ne napuštaju mladi i sposobni ljudi, da se naše obitelji ispune djecom i radošću života, da u svim našim vjernicima i ljudima naše Domovine vlada ljubav i mir“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju slavlja koje je animirao Biskupijski zbor pod vodstvom maestra Roberta Jakice i orguljašku pratnju Marijane Boček, biskupu je na šest godina pastirske službe sisačkog biskupa u ime svih vjernika čestitao katedralni župnik preč. Marko Karača.


Pin It on Pinterest