10. stu 2023.

Misu zadušnicu povodom 33. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara, župnika sisačke župe Pohoda BDM, predvodio je u četvrtak, 9. studenog u crkvi sv. Marije Kraljice Mira u Sisku, biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su generalni, domaći župnik vlč. Ivan Faletar i više svećenika.

Na počeku biskupa i sve okupljene te posebno obitelj i prijatelje pokojnog Grahovara pozdravio je župnik Faletar.

U homiliji biskup je podsjetio kako je danas i blagdan Posvete Lateranske bazilike, koja je papina katedrala i prema tome majka svih crkava na svijetu te kako ovim blagdanom mi pokazujemo svoju povezanost i odanost ljubav Svetom Ocu papi koji u ime Kristovo vodi Crkvu.

Govoreći o vlč. Grahovaru biskup je posvjedočio kako je on bio jednostavan, skroman i pošten svećenik koji je imao dobre odnose sa svima, pravoslavnima i muslimanima. „Upravo je zato bilo neobično da je on stradao i da je tako okrutno mučen i ubijen. Posebno se brinuo o potrebitim i siromašnim koji nisu imali nikoga. On ih je posjećivao i pomagao. Pa ipak, izabran je da bude žrtva i da podnese mučeničku smrt. Ovo sve se dogodilo na početku Domovinskog rata kada je započela takozvana balvan revolucija. Trebalo je unijeti nemir i prestrašiti naše ljude. Zato je izabran svećenik, ovdje u Sisku, da se njemu oduzme život, a kako bi vjernici doživjeli nesigurnost i strah. Njegov ubojica je uhvaćen nakon Domovinskog rata. Bio je suđen i u zatvoru, ali nije nam poznato da mu se postavilo pitanje s kojim motivom i tko je bio taj koji je naručio to ubojstvo. Taj osjećaj straha i nesigurnosti koji se od njegove smrti nadvio nad Sisak i okolicu do dana današnjeg ostaje u našim srcima. Molimo se za tog dobrog župnika i da njegova žrtva bude na korist i zalog budućnosti ovoga grada, i naše biskupije“, poručio je biskup i dodao kako je ovo ubojstvo navijestilo ratna stradanja našeg naroda.

Osvrnuvši se na Evanđelje biskup je podsjetio da sv. Ivan opisuje kako je Isus došao u Hram jeruzalemski i iz njega istjerao trgovce. „To je bilo mjesto gdje je trebalo doći ponizne duše i kajati se za svoje grijehe i prinositi žetve. Ali ne na taj način da se kupuje i prodaje i da se želi to mjesto iskoristiti za svoju korist. Zato ih je Isus rastjerao. Inače nismo vični gledati ga takvoga jer ga zamišljamo kao blagog proroka koji je imao samilosti za grešnike, bolesne i izgubljene, a ovdje bičem tjera prodavače i želi da se hram Božji ne zlorabi: Ne činite od kuće oca moga pećinu razbojničku, rekao je. Kad su ga pitali kojim pravom i vlašću to čini on govori: Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići. Oni tada nisu razumjeli da je govorio o hramu svoga tijela. To su tek kasnije shvatili apostoli, da je on hram i mjesto gdje se treba Boga štovati, a oni su ga raspeli na križ i za tri dana on je uskrsnuo. I sveti Pavao govori u Poslanici Korinćanima da je hram Duha Svetoga svaki čovjek u kojem boravi Duh Božji. Ovo nam govori da je Bogu stalo do svakog čovjeka i da u svakom čovjek on stanuje. Zato je svako ubojstvo, pa i župnika Tončija, u nebo vapijući grijeh“, zaključio je biskup.   

Na kraju biskup je pozvao okupljene da se utječu u zagovor svećeniku mučeniku Tončiju.

Pin It on Pinterest