14. srp 2014.

Misu zadušnicu za pokojnog generala Đuru Brodarca, povodom treće godišnjice njegove smrti, predvodio je u nedjelju 13. srpnja u sisačkoj katedrali, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Markom Karačom. Uz Siščane i obitelj pokojnog Brodarca misi su nazočili i brojni hrvatski branitelji predvođeni generalnom Mladenom Markačom i admiralom Davorom Domazetom-Lošom.

U homiliji  mons. Cvitkušić se kratko osvrnuo na naviješteno nedjeljno evanđelje o sijaču, njivi i sjemenu. Po njegovim riječima sijač je Isus, njiva su ljudska srca i savijesti, a sjeme je Riječ Božja. „Na njivi našega srca raste različito raslinje. Nije samo Isus sijač, nego ima i drugih sijača koji siju različito sjeme naročito kroz medije, često puta po načelu ‘Što luđe to bolje!’ Zadaća je onih koji u Krista vjeruju i njega ispovijedaju, da posvuda siju Božje sjeme, odlučno i obilato, kao i sijač iz Evanđelja, a Bog jedini zna kada će ono donijeti rod“, rekao je kancelar Cvitkušić.

Dobri Bog je, po propovjednikovim riječima, posijao sjeme domoljublja u duše naših branitelja i oni su odlučno ustali braniti hrvatski narod i dragu nam grudu od srpske agresije u nedavnom ratu. „Jedan od njih, Đuro Brodarac, general Hrvatske vojske, bivši načelnik Sisačko-moslavačke policije i Sisačko-moslavački župan ustao je u obranu Domovine, nošen vjerom u pobjedu, praćen mnogim molitvama hrvatskog naroda. Zahvaljujući njemu i tisućama drugih Hrvatskih branitelja, Hrvati su ostvarili svoj tisućljetni san: svoju samostalnost. General Brodarac, koji se borio za mir i pravdu, doživio je nažalost, kao i mnogi hrvatski branitelji nepravdu i progon. S lisicama na rukama, ponižen i prezren, sproveden je u zatvor odakle se poslije nekoliko tjedana preselio u vječnost. Ali Gospodin Isus, koji je blagoslivljao sve progonjene radi pravednosti, neće zaboraviti njegovo trpljenje i borbu za mir“, zaključio je na kraju propovjednik.

Nakon mise, u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu predavanje na temu „Ratnik i čovjek gospodin Đuro Brodarac“ održao je  g. Hrvoje Hitrec.

 


Pin It on Pinterest