30. tra 2016.

Skromno ali ponosno na 13. obljetnicu smrti generala Janka Bobetka, u petak 29. travanja u njegovom rodnom mjestu Crncu kod Siska, u kapeli Sv. Mihaela, služena je misa zadušnica koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

Uz obitelj pokojnog generala, rodbinu i prijatelje, na misi su bili i članovi Hrvatskog generalskog zbora, predvođenih predsjednikom, generalom zbora u mirovini Pavlom Miljavcem, a na misu za generala je u Crnac došao i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Stožerni general Janko Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. godine u mjestu Crnac kod Siska. U Sisku je pohađao gimnaziju, nakon koje je upisao veterinarski fakultet u Zagrebu. U srpnju 1941. godine pridružio se prvoj partizanskoj antifašističkoj postrojbi u Europi. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Dravogradu u Sloveniji bio je teško ranjen. Poslije rata završio je Visoku vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije te stekao čin general-majora JNA. Za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. priključio se hrvatskim reformistima zbog čega je umirovljen 1972. u činu general potpukovnika, a do osamostaljenja Republike Hrvatske nije mogao javno govoriti niti djelovati. Na početku Domovinskog rata odbio je ponuđeno mjesto ministra obrane te se uključio u obranu zemlje na Banovini. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. godine dodjeljuje mu čin generala zbora, nakon čega preuzima zapovjedništvo Južnog bojišta. Vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu. Nakon toga 20. studenoga 1992. godine general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Vodio je operacije Maslenica i Medački džep. Na toj dužnosti ostaje do srpnja 1995. godine kada odlazi u mirovinu. Od tada pa do 1999. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Umirovljeni stožerni general Janko Bobetko preminuo je 29. travnja 2003. godine u Zagrebu.

Radio banovina

Pin It on Pinterest