8. stu 2013.

Misu zadušnicu za Franka Duffa, utemeljitelja Marijine legije, a povodom 33. obljetnice njegove smrti predvodio je u četvrtak 7. studenog u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su bili katedralni župnik preč. Marko Karača i vikar katedralne župe vlč. Ivan Faletar, a misi su nazočili brojni članovi Marijine legije iz Siska i Petrinje.

U homiliji govoreći o životu Franka Duffa, biskup Košić je rekao kako je njega veoma zanimalo kako bi vjernik laik mogao življe pridonositi crkvenom životu, te je otkrio da je to molitva i osobita ovezanost s Blaženom Djevicom Marijom. “To može nekom izgledati premalo, ali ako se čovjek u molitvi povezuje s Bogom, tada doista i sve više njemu pripada. Ako se utječe Mariji i nju doživljava kao svoju zagovornicu i duhovnu majku, tada treba nju i nasljedovati, što znači da se poput nje treba darivati drugima, u brizi za bližnje – kao što je ona išla pomoći svojoj rođakinji Elizabeti, kao što je ona bila uz svoga Sina koji je nju trebao ne samo u začeću, rođenju i djetinjstvu, nego i u javnom djelovanju i osobito osuđen na smrt, raspet na križu i također kao pobjednik u slavnom uskrsnuću. U svemu je tome ona sudjelovala. Sudjelovala je i u životu Crkve nakon Kristova uznesenja na nebo, moleći se zajedno s apostolima za dar Duha Svetoga”, rekao je biskup te dodao kako ona i nama danas želi biti oslonac, želi da ju otkrijemo kao stalno prisutnu i u molitvi i tišini, ali i u aktivnoj brizi za naše bližnje, u ljubavi zauzetoj za Krista i Crkvu, za apostole, za sve nas.

U nastavku biskup je progovorio o svetinji obiteljskog života i ponovio riječi koje je u lipnju rekao u Petrinji kada se slavila 10. godišnjica pokretanja Legije u tom gradu: “Obiteljski život je svetinja. Upravo u zajednici žene i muškarca, oca i majke, koji se u svojoj ljubavi posvećuju potomstvu i podižu djecu. Evo ta zajednica obitelji treba i vama biti sveta i ja vam zahvaljujem što svjedočite životom prave obiteljske vrijednosti”.

Biskupova homilija u cijelosti

Osvrćući se na aktualnu situaciju biskup je rekao kako je strašno da su se upravo u ove dane naši vladajući upregnuli u kampanju protiv naravne ustanove braka i obitelji, što je nedopustivo po međunarodnim konvencijama (Venecija, 2007.) i baš zato mi vjernici moramo sve učiniti da se zaštiti brak, kao zajednica muža i žene. “Lijepo je doista vidjeti kada i roditelji i djeca, i djedovi i bake zajedno s djecom i unucima mole krunicu, slave svetu Misu, drže se zajedno i odolijevaju silama zla koje nasreću danas osobito na svetu ustanovu braka i obitelji. Volio bih osobito vas, dragi legionari, pozvati da se uključite u ovo djelo i još više budete nositelji brige za zaštitu naših katoličkih obitelji u našoj Sisačkoj biskupiji i u čitavoj Domovini. Sveta Marija bila je majka. Ona zna što je to obitelj. Nije taj naslov majka dobila bez razloga i taj naziv nije bez značenja. Marija je majka Gospodinova, ali ona je i duhovna naša majka. Neka moli za sve naše očeve i majke, neka zagovara molitvu i rad naših legionara, neka nam isprosi sretne i blagoslovljene obitelji, neka štiti cijelu našu hrvatsku domovinu”, zaključio je na kraju biskup.

Pin It on Pinterest