9. ruj 2012.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 9. rujna u Zrinu, misno slavlje za sve stradale Zrinjane u Drugom svjetskom ratu.  U Zrinu, iznimnom mjestu hrvatske povijesti, nakon Domovinskog rata svake se godine u nedjelju poslije Male Gospe obilježava  spomen na veliku tragediju koja je na Malu Gospu 1943. godine zadesila tu župu. Tada je pobijeno oko 300 mještana, selo spaljeno, župna crkva Našašća Sv. Križa srušena, a preostali stanovnici iseljeni su Slavoniju, odakle nisu smjeli do uspostave samostalne Republike Hrvatske niti doći posjetiti svoj zavičaj.

Obraćajući se okupljenim preživjelim stanovnicima Zrina, njihovim potomcima i preko 3000 vjernika pristiglih iz cijele Hrvatske biskup Košić je u svojoj homiliji istaknuo kako smo mi ovdje kako bismo i usnama i srcem izrekli ono što oni koji su tu pobijeni ne mogu reći. „Pozvani smo, i od Gospodina obdareni  snagom i moći, da se bez straha usprotivimo nepravdi i da se borimo za istinu i pravdu i o Zrinu, i o Španovici, i o Borićevcu, i tolikim drugim mjestima stradanja našega naroda. I da već jednom skinemo lažnu masku osloboditelja koji su obični i to najkrvaviji zločinci, a koji se i danas skrivaju pod krinkom antifašista. Dapače, zagovornici zločina još i danas nazivaju ove spodobe našim borcima za slobodu hrvatskoga naroda, dapače da su upravo oni započeli što su branitelji u Domovinskom ratu samo završili, tj. borbu za uspostavom slobodne nam domovine Hrvatske! Koje bezočne laži i kojih li izvrtanja istine! Effata!, narode moj hrvatski. Effata!, branitelji zločinaca i hvalitelji  lijepe kape partizanke. Dok god imamo i jednog zagovaratelja laži i zločina, nama, braćo i sestre, ne može biti bolje! Naša je Domovina već umorna od onih koji se suprotstavljaju istini, ali mi kršćani se nikada ne smijemo umoriti u borbi za istinu“ rekao je biskup i naglasio još jednom da smo ovdje jer se nismo umorili, jer vjerujemo u istinu i pravednost, jer znamo da Isus Krist neće dopustiti da nepravda zavlada i da se istina ne sazna i ne pobijedi.

Homilija u cijelosti

Biskup se osvrnuo i na veličanje takozvanih „osloboditelja“  Drugog svjetskog rata na poznatoj sisačkoj Keltskoj noći te se zapitao zašto se nakon više od 22 godine nakon što je propao taj sustav još uvijek on veliča i pjevaju mu se hvalospjevi.  Izrazio je i svoje nezadovoljstvo što se u istom scenariju hvali sv. Kvirin, sisački biskup i mučenik za vjeru u Kristu, i oni koji su rušili kršćansku crkvu Našašća Sv. Križa i pobili gotovo 300 ljudi u Zrinu.  „Pitam se zašto je komunizam propao ako je bio med i mlijeko, tolika neviđena sreća za naš narod? I zašto se ne oslobodimo već jednom tog poklonstva zločinačkom režimu koji je evo, ovdje vi ste živi ljudi, dragi Zrinjani primjer, posijao tolike mrtve, pobio i raselio Hrvate, srušio domove i crkvu, otjerao u progonstvo preživjele i nametnuo šutnju nad time?“  pita se biskup i ističe kako neće biti sreće u našem narodu i u ovoj državi dok ona jednako ne osudi i odbaci sve totalitarizme, sve zločince i sve njihove simbole.

Ovom prigodom biskup Košić najavio i da će sljedeće godine, nakon 70 godina od uništenja Zrina, na ovom mjestu biti započeta gradnja crkve Našašća Svetog Križa, a okupljeni vjernici mogli su i pogledati prve projektne planove.

Na kraju misnog slavlja biskupa Košića i brojne predstavnike udruga pozdravio je fra Ivica Petanjak, svećenik čija je obitelj porijeklom iz Zrina. On je istaknuo svoje zadovoljstvo sve većim odazivom vjernika na ovaj spomen te izrazio kako je baš to pokazatelj da se ne može uništiti narod koji zna svoju povijest i svoju prošlosti i koji na njima grade svoju budućnost. Osim fra Petanjaka u koncelebraciji su bili i kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, dekan Pokupsko-vukomeričkog dekanata mons. Franjo Ćuk, domaći župnik vlč. Stjepan Filipec i brojni svećenici pristigli sa svojim vjernicima.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor župe Divuša.

Fotogalerija

 

Pin It on Pinterest