23. pro 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak 22. prosinca u Kaznionici u Glini misno slavlje za djelatnike i zatvorenike. U koncelebraciji bio je domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer, a služio je đakon Robert Jakica.

U homiliji biskup je istaknuo da kada slavimo Božić pred našim očima je prije svega malo dijete Isus rođeno u Betlehemu. To je  poruka koja nam je svima blizu, bliža nego Uskrs, jer kada gledamo dijete Isusa to je kao što gledamo rođenje djeteta u svakoj obitelji, a što svakako izaziva radost, za razliku od Uskrsa koji je tajna nad tajnama. Božić je također kao i Uskrs neshvatljiv bez vjere. Nije to samo slavlje rođendana Isusa iz Nazareta, nego je to otajstvo vjere jer mi u tom djetetu prepoznajemo Boga i vjerujemo da je Blažena Djevica Marija začela samoga Sina Božjega koji se utjelovio. Bog je uvijek bio blizu čovjeku i želio je kao Stvoritelj i Otac nebeski biti blizu ljudima te je odlučio svoju riječ ne  samo slati ljudima po prorocima, nego je odlučio sam među ljude sići i postati čovjek. Tako i ‘Riječ je tijelom postala’. To je otajstvo koje ispovijedamo u blagdanu Božića, a spominjemo svaki dan kada molimo Anđeo Gospodnji. Dakle, Bog koji je bio uvijek uzvišen i nepristupačan, transcendentalan, postao je konkretan i jedan od nas“, poručio je biskup te podsjetio na otvaranje ‘vrata milosrđa’. „Kada mi dođemo Bogu i poklonimo mu se, tada On nas dariva tolikom dobrotom i ljubavlju da i mi sami vrata svoga srca možemo otvoriti drugima da bi im bili blizu donoseći im Evanđelje – Radosnu vijest“.

Slavlje su pjesmom su uveličali sami zatvorenici, članovi kaznioničkog glazbenog sastava „Nisam kriv“.

Misi je prethodio susret biskupa s upraviteljem kaznionice Željkom Šešerinom i njegovim suradnicima, a koji su tom prigodom biskupa upoznali sa životom unutar zatvorskog sustava.

Pin It on Pinterest