14. tra 2017.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak 13. travnja u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku predvodio je sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, supsidijarom preč. Milanom Begićem i vikarom katedralne vlč. Robertom Jakicom.

U prigodnoj propovijed kancelar Cvitkušić je govorio o Isusovoj neizmjernoj ljubavi koju je na Posljednjoj večeri ostavio svojima u nasljedstvo. „Za vrijeme te večere Isus za opraštaj govori svojim najdražim što im ima najljepše reći. Želi da jedni druge tako ljube kao što ih on ljubi. Iz ljubavi prema svojima  spreman je za njih sve učiniti pa čak im i noge pere što su tada činile samo sluge svojim gospodarima. Primjer im je ostavio: ako za njega nije bilo ništa preteško za njih učiniti, ni njima ne smije biti ništa preteško iz ljubavi jedan drugome učiniti. Želeći trajno ostati povezan sa svojima Isus im na Posljednjoj večeri daruje sebe samoga za hranu i nastavlja to do današnjeg dana u sakramentu Euharistije koja je produljenje njegova života na zemlji i milosno približavanje ljudima. Na Posljednjoj večeri Isus je ustanovio i sakrament svećeničkog Reda da bi se ljubav između njega i čovjeka mogla na najintimniji način trajno očitovati

Svoju prigodnu propovijed kancelar Cvitkušić je završio riječima: „Mi se smatramo Isusovim prijateljima, njegovim učenicima. Neka nas na to uvijek podsjećaju i upozoravaju njegove riječi s Posljednje večeri: Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca, svećenicima, bogoslovima i laicima.

Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.

Slavlje je pjevanjem uveličao Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković

Pin It on Pinterest