28. ožu 2024.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak 28. ožujka, predvodio je u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku, biskup Vlado Košić. Koncelebrirao je biskupski vikar Marko Cvitkušić, kancelar Janko Lulić, katedralni župnik Marko Karača, a služio je đakon Frano Bijelić.

Na početku pozdravivši sve okupljene biskup je istaknuo kako ovim svetim trodnevljem ulazimo u otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuća.

U prigodnoj propovijedi mons. Cvitkušić je istaknuo da Isus na Posljednjoj večeri za opraštaj govori svojim najdražim sljedbenicima ono što im ima najljepše za reći i ostavlja im što im ima najvrjednije za ostaviti. Upućuje im riječi: „Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge!“, a najvrjednije što im ostavlja, jest On sam u sakramentu njegova Tijela i njegove Krvi. Ustanovljuje, presvetu Euharistiju.

Potom je propovjednik rekao da je Isus pranjem nogu svojim učenicima poručio cijelom čovječanstvu: Primjer sam vam dao. Ako meni nije bilo ništa preteško za vas učiniti, ni vama ne smije biti ništa preteško da iz ljubavi jedan drugome učinite. Ljubljenom se čini i više nego što je potrebno“. Kada se čovjek ponizi da bi mogao učiniti dobro, on se time zapravo uzvisi. Poniženje u službi dobra postaje uzvišenje. Svako učinjeno dobro djelo čini čovjeka više vrijednim, dok svaki propust dobra umanjuje njegovu vrijednost.

Propovjednik je završio propovijed riječima: „Mi se smatramo Isusovim  prijateljima i njegovim učenicima. Neka nas na to  podsjećaju i upozoravaju Isusove riječi s posljednje večere: Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca.

Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište u Pastoralnom centru župe, nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.

Pin It on Pinterest