6. tra 2023.

Misu večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, na Veliki četvrtak 6. travnja, predvodio je u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku, biskup Vlado Košić. Koncelebrirao je kancelar mr. Janko Lulić, katedralni župnik preč. Marko Karača i vlč. Hrvoje Zovko.

Na početku pozdravivši sve okupljene biskup je istaknuo kako ovim svetim trodnevljem ulazimo u otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuća. „Na današnji dan sjećamo se kako je Isus sa svojim apostolima slavio posljednju večeru, kako je apostolima oprao noge i kako je ustanovio euharistiju i sveti red. Ovom svetom službom posebno zahvaljujemo za euharistiju koju je Isus ustanovio na posljednjoj večeri kada je i dao Zapovijed ljubavi te to i pokazao činom pranja nogu da nas pouči kako smo i mi poslani jedni drugima služiti“.

U homiliji župnik Karača je rekao kako je Isus, na današnji dan, na posljednjoj večeri učinio ono najvažnije za postojanje i život Crkve: ustanovio je svetu misu i svećenički red te je dao Zapovijed ljubavi. „Tekst drugog čitanja iz Poslanice Korinćanima dobro nam je poznat. Slušamo ga u malo drugačijem obliku u svakom euharistijskom slavlju. Naše shvaćanje euharistije je obilježeno njime. Sveti Pavao nije imao namjeru poučavati o euharistiji te on zapravo ništa ne objašnjava već prenosi ono što je predano. Što mu je zapravo bila namjera? Pavao ima razloga koriti zajednicu u Korintu. Oni su se doduše redovito sastajali na Gospodnju večeru, ali u toj zajednici postojali su raskoli i sukobi te je došlo do ponašanja koje nije bratsko. Osjeća li se i u našem euharistijskom slavlju nešto od toga? Nije li to slavlje nekima postalo puka dužnost, bogoslužje koje je zapovjeđeno i na kojem sudjelujemo kao pojedinci, ne obazirući se puno na ljude pored sebe? Time zapravo promašujemo smisao euharistijske gozbe. Ispravno postupamo samo onda ako smo ovdje i sada jedni za druge i ako jedni drugima darujemo svoju blizinu zajedništvo i prijateljstvo“, poručio je Karača.

U nastavku propovjednik je rekao kako večeras na ovoj večeri Gospodnjoj postajemo dionici one ljubavi koja nam se pokazala u Isusu Kristu. „Opravši noge učenicima Isus im daje zapovijed i pokazuje im primjer kako i oni trebaju ljubiti jedni druge. U istoj večeri on daje samoga sebe u kruhu i vinu kao hranu za život vječni, pozivajući u isto vrijeme da to činimo njemu na spomen. Večeras smo i mi s Isusom u dvorani na njegovoj posljednjoj večeri, večeras su te njegove riječi upućene nama“, zaključio je Karača.

Nakon propovijedi, a prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca: svećenicima i bogoslovima.

Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište u Pastoralnom centru župe, nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.

Pin It on Pinterest