10. velj 2016.

Svjetska molitvena inicijativa „40 dana za život“ po četvrti puta za redom održava se u Sisku od srijede 10. veljače do nedjelje 20. ožujka. Svakoga radnog dana od 15.30 do 18.30 sati, petkom od 15.30 do ponoći, te vikendom od 12.30 do 18.30 sati za nerođenu djecu molit će se ispred sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“.

Tom prigodom misno slavlje na nakanu za uspjeh inicijative predvodio je u utorak 9. veljače u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, a služio je đakon Robert Jakica.

U homiliji biskup je podsjetio na Isusove riječi: I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima. „Dijete je maleno, slabo i nezaštićeno i sam Bog se poistovjećuje s njime, te zato je odbaciti dijete ili ga čak ubiti, teški zločin pred Bogom. Mi kršćani već dvadeset i jedno stoljeće, od samih početka, ponašamo se tako da poštujemo život od samog njegovog začeća. To je maksima od koje nikada Crkva nije odustala, niti će odustati, jer je Bog darivatelj života i svaki život bez obzira na okolnosti u kojima je začet dar je Božji, a Bog svakom ljudskom biću daruje besmrtnu dušu. Život je svetinja i nikome nije dopušteno dići ruku na tek začeto dijete. Zato se mi odlučno moramo protiviti svemu onome što je protiv života, protiv začeća i rođenja svih začetih ljudskih bića“, poručio je biskup okupljenima.

Biskup se i zapitao kako može biti ljudsko pravo ubiti drugog čovjeka? „Ne postoje neograničene slobode. Svaka je sloboda ograničena slobodom drugoga i ako ti želiš da tebe drugi poštuju i ti poštuj druge. To je Isusova maksima koja se odnosi osobito na nezaštićene slabe, bolesne, invalide. Znamo dobro da je nacizam ubijao one koji nisu mogli biti ‘korisni’, privređivati za društvo, a i marksizam je propagirao da je sve u proizvodnji i ako ne možeš proizvoditi ništa ne vrijediš. Mi kršćani ne gledamo tako čovjeka i svaki je čovjek, kao Božje stvorenje, neizmjerne vrijednosti te nosi pečat Boga života, besmrtnu dušu i posjeduje neotuđivo dostojanstvo koje mu nitko ne smije oduzeti“, rekao je biskup te zaključio kako inicijative poput „40 dana za život“, bude svijesti ljudi da bolje razumiju zašto je potrebno štiti život. Na kraju biskup je sve vjernike pozvao na molitvu za nerođenu djecu i potporu inicijativi „40 dana za život“.

Pin It on Pinterest