24. pro 2010.

„Isus se rodio u Betlehemu, premda nosi ime „Nazarećanin“. Iz rodnog Nazareta njegova je majka Marija, zajedno s mužem Josipom, pošla na popis pučanstva – kako smo čuli u Evanđelju po Luki – jer je tako naredio kralj August. Znamo, bio je to isti taj Oktavijan koji je 35. godine razorio Segestu i ovdje sagradio Sisciju, dakle, naš građanin. Zanimljivo kako su, dakle,  povezani gradovi Sisak i Betlehem. A sam naziv Betlehem u židovskom jeziku znači „Kuća kruha – Beth lehem“. U tom je gradu zaista ljudima darovan pravi kruh koji je kadar nahraniti posvemašnju čovječju glad. Taj je kruh sam Isus, to dijete u jaslama, onaj isti koji je za sebe kasnije rekao: „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao… Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke.“ (Iv 6,51) Vječni Otac umijesio je u Betlehemu Kruh života, tijesto bijaše Marijino bogomaterinstvo, Kruh živi je sam Isus Krist, darovan čitavom čovječanstvu, svakom čovjeku na ovoj zemlji, od postanka svijeta pa do njegova kraja da jednom zauvijek nahrani čovjekovu glad.“ Rekao je mons. Vlado Košić, sisački biskupu na misi polnoćki u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

Do posljednjeg mjesta ispunjenoj sisačkoj katedrali uz sisačkog biskupa na misi polnoćki koncelebracijom su sudjelovali i mr. Antun Sente, katedralni župnik, vlč. Mato Malekinušić, katedralni vikar, preč. Alojzije Petranović, umirovljeni svećenik.

Ljepoti liturgijskog slavlja prve polnoćke u katedrali obnovljene Sisačke biskupije doprinijeli su bogoslovi Sisačke biskupije, kao i članovi katedralnog zbora „Sveta Cecilja“ i „Zbora Kvirin“ a pod ravnanjem Jelene Blažković, diplomirane crkvene glazbenice dok ih je za orguljama pratila Marijana Boček. AS

Više…

 

Pin It on Pinterest