29. ruj 2022.

U privremenom bogoslužnom prostoru župe sv. Marije Magdalene u Selima u srijedu 28. rujna 2022. godine proslavljena je sveta misa za djecu Dječjega vrtića Svete Marije Magdalene za blagoslov u novoj pedagoškoj godini. Misno slavlje predvodio je mladomisnik vlč. Josip Bulat, upravitelj župe Komarevo u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem.

U Dječjem vrtiću svete Marije Magdalene većina djece nastavila je svoj boravak nakon ljetnih praznika. Manji broj djece započeo je prilagodbu na novi prostor, igračke, odgojiteljice, prijatelje u skupini „Leptirići“ i skupini „Pčelice“ te na ostale sudionike odgojno obrazovnog procesa u vrtiću. Dočekale su ih toplo i lijepo pripremljene sobe dnevnog boravka, uređene prema centrima aktivnosti. Posebnom pažnjom i individualnim pristupom nastojali smo svakom djetetu  olakšati prve dane boravka u vrtiću.

Ovisno o dobi djeteta kod sve djece poticala se samostalnost u jelu i piću, pranju ruku, obavljanju fizioloških potreba i ostalih životno praktičnih aktivnosti. Djecu se ohrabrivalo i poticalo kako bi se mogli potpuno razvijati i suočavati sa životnim izazovima.

Osim bogate ponude različitih materijala, raznovrsnih aktivnosti i stvaranja ugodnog i toplog ozračja u vrtiću djecu su i upoznata  s jednostavnim pravilima i obavezama  kojih se moraju pridržavati, a odnose se na čuvanje igračaka i zajedničko pospremanje sobe nakon igre, na međusobno pomaganje i zajedničku suradnju, na pristojno ponašanje, korištenje „čarobnih“ riječi i ostalo.

Da bi odgoj djeteta bio cjelovit, u katoličkom vrtiću posebno se njeguje duhovna dimenzija djeteta, kroz vjerske sadržaje, biblijske priče kratke molitve, igre i pjesme.

Zajedničke probe pjevanja koje su prethodile misnom slavlju pridonosile su velikoj radosti i spontanosti djece na molitveno izražavanje i pjevanje pjesama izvan proba:  Kad Isus dolazi, Primi ove darove naš Oče, Isus ljubi male, Isuse, volim te, Dođi Isuse pogledaj me, Evo nas  pred tobom Marijo…

Vlč. Josip rekao je u propovijedi da biti Isusov učenik znači biti Isusov prijatelj i slijediti ga cijeli život. Postavio je pitanje djeci kako ćemo pokazati da smo Isusovi učenici. Djeca su odgovarala: dobrotom,  pomaganjem, molitvom, lijepim riječima. Dodao je da je slavlje svete mise najljepši dokaz da smo Isusovi učenici i Isusovi prijatelji. Na kraju je ispričao poučnu priču „Avantura Koka i Roka“, o dvojici prijatelja koje nisu mogle odvojiti ni poteškoće s kojima su se susreli. Zaključio je da je Isus naš najveći prijatelj koji nas voli te pozvao da ostanemo s njim povezani u svim danima svoga života jer on daje vječni život.

Djeca predškolci predvodili  su molitvu vjernika, moleći za papu, biskupe i svećenike, za bolesne, za obitelji i djecu, za odgojiteljice i za sve pokojne, a roditelji su se uključili u čitanje Božje riječi.

Na kraju svete mise ravnateljica s. Matea Faltak zahvalila je predvoditelju slavlja vlč. Josipu za prigodne riječi propovijedi i svima na zajedništvu, te sve pozvala na druženje i okrjepu na igralištu Dječjega vrtića.

Molitveni početak posebno je važan u radu ovog vrtića jer se želi da Isus bude s njima prateći odrastanje djece i pomažući roditeljima i nama djelatnicima kako bi najbolje odgovorili povjerenom poslanju.

Pin It on Pinterest