25. svi 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u ponedjeljak, 24. svibnja svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu tijekom kojeg je među kandidate za sveti red primljen bogoslov Josip Bulat, a zajedno s Darijom Stankovićem primio je i službu lektora. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić te mentori kandidata domaći župnik vlč. Branko Koretić i župnik petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Damir Ceković.

U homiliji biskup je podsjetio kako je ovo dan posvećen Mariji, Majci Spasiteljevoj jer je blagdan Marije Majke Crkve. „Čuli smo u čitanju iz evanđelja, kako je Isus svojem ljubljenom učeniku Ivanu s križa darovao Mariju kao majku riječima: Evo ti majke! A Mariji je darovao Ivana govoreći: Evo ti sina! Stari oci ovo tumače kao znak ljubavi Sina prema majci, budući da je već sveti Josip – koji se nigdje više u muci Isusovoj ne spominje – zacijelo bio umro, te je tako Isus želio da se – nakon njegove smrti  – netko brine za njegovu majku Mariju. Povjerio ju je ljubljenom učeniku. Ujedno je i Ivana izručio brizi svoje majke. I od tog časa uze je učenik k sebi, zaključuje Evanđelista (Iv 19,27). Mariju se često naziva i Kraljicom apostola, Majkom svećenika… Pa i naziv Majka Crkve zapravo znači da ona ima posebno mjesto u službi i životu Kristovih svećenika. Premda ona sama nije bila dionica te ministerijalne službe, ona je bila velika potpora i živi spomenik prvim navjestiteljima Radosne vijesti“, poručio je biskup.

Biskupova homilija

Govoreći o službi lektora biskup je rekao kako je to onaj koji prenosi poruku koja je zapisana u Pismima, a tiče se našega spasenja. „Bez te poruke ljudi ne bi imali nadu. Zato je važno kako čitate, dragi kandidati. Često slušam kako čak i dobro pročitaju pojedinci Riječ Božju, ali se vidi da ju tako izgovaraju da ju ne razumiju. A kako će zapaliti srca onih kojima se čita ako oni koji bi trebali prenijeti vatru i sami ne gore“, zapitao se biskup te je u nastavku donio put priprave kandidata istaknuvši kako je zanimljivo je da su obojica franjevačke duše, a ipak žele u dijecezanske svećenike. „Ne bojte se, i ja imam nešto od franjevačke duše, jer sam franjevački trećoredac. Sveti je Franjo velik znak za sve nas, kršćane, poziv da se potpuno predamo Kristu. On je imao i poseban odnos prema Mariji, Isusovoj majci. Prvi je postavio božićne jaslice, i od tada se po čitavom kršćanskom svijetu Božić slavi s uprizorenjem betlehemske štalice. A tu je nazaobilazna Marija, Majka Isusova. Danas nju zovemo i Pomoćnicom kršćana i Majkom Crkve. Zapravo su Marija i Crkva jedno, pa se riječi u Vjerovanju: začet po Duhu Svetom, rođen od Djevice Marije mogu zamijeniti riječima: začet po Duhu Svetom, rođen od Crkve. Marija je Majka Isusova, jer je rodila Glavu Crkve, Krista, a i Crkva je ona koja rađa jer po sakramentima krštenja i potvrde rađa nove kršćane, a oni su udovi otajstvenog Tijela Kristova. Otajstvo je to veliko, i zato je velika uloga BDM“.

Ustvrdivši kako je je čast biti službeno, tj. u ime Crkve, lektor biskup je objasnio i kako to znači prenositi ne svoje nego Božje Riječi ljudima. „To je doista čast jer premda smo nedostojna, ali mi smo od Boga izabrana sredstva da baš po nama čuju Riječ oni koji je ne poznaju, a oni koji je poznaju da ju bolje i dublje upoznaju.  Ali kako da prizovu onoga u koga ne povjerovaše? A kako da povjeruju u onoga za koga nisu čuli? Kako pak da čuju bez propovjednika? A kako propovijedati bez poslanja? Tako je pisano: Kako li su ljupke noge onih koji donose blagovijest dobra, govori sv. Pavao (Rim 10,14-15). Te se riječi Apostolove mogu primijeniti i na lektore. Oni donose blagu ili radosnu vijest koju treba čuti. Za to su oni odgovorni, da ju proživljeno prenesu, ne samo u liturgiji nego i u katehezi, u razgovoru s ljudima“, zaključio je biskup.

Na kraju novim lektorima čestitao je vlč. Koretić poručivši kako je ovo velika radost i zahvalivši Bogu na tome što ih je pozvao, kao i na tome što su se oni odazvali. Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor.

Pin It on Pinterest