13. tra 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 12. travnja svečano misno slavlje u crkvi Sv. Lovre u Petrinji tijekom kojeg je među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata primio bogoslove Marijana Štingla i Kristijana Divovića, te im je i podijelio službu lektora, a bogoslovu Robertu Jakici podijelio službu akolite. U koncelebraciji bili su Rektor Nadbiskupijskog Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak, duhovnik sjemeništa mr. Vlado Razum, župnik petrinjske župe sv. Lovre preč. Josip Samaržija, župnik petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Josip Karas, župnik iz Gora vlč. Paško Glasnović, vikar katedralne župe vlč. Ivan Faletar i vlč. Janko Lulić.

Na počeku, biskupa, svećenike i brojne okupljene Petrinjce pozdravio je preč. Samaržija, a kandidate rodom iz tri petrinjske župe predstavio je rektor bogoslovije mr. Anđelko Košćak.

U homiliji govoreći o kandidatima biskup je rekao kako se oni ovim službama približavaju primanju najprije svećeničkog reda u prvom stupnju, đakonata, a potom i prezbiterata. „Ako Bog da, do godine bismo mogli imati trojicu đakona, a 2016. i trojicu mladomisnika. Lijep je to milosni dar Božji za našu Petrinju, koja je toliko propatila, a koja se sve više podiže u duhovnom smislu te je obdarena ovom velikom milošću Božjom, što doživljavamo svi kao posebnu radost i uzrok novih nada.“

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup je poručio kako je svećenički poziv, kojem idu u susret i za koji se pripremaju ovi bogoslovi, proročki. „Svećenik mora pozivati narod na obraćenje iz nevjere u vjeru, također svećenik je onaj koji okuplja Božji narod koji Bog želi okupiti, da ne bude raspršen, da bude jedan narod pod jednim pastirom. Prorok Ezekiel naviješta da će kralj David dovijeka vladati Božjim narodom, no mi znamo da je to proroštvo o Kristu, novom Davidu. Doista, svećenici katoličke Crkve su učenici i sluge Kristovi, oni koji okupljaju narod oko Krista, koji je naš kralj dovijeka. On nam je omogućio novi Savez, savez mira, savez vječan, o kojem govori prorok“, rekao je biskup te dodao kako da bi svećenici mogli biti proroci Božji, pastiri Kristova stada, okupljatelji Crkve i oni koji omogućuju sklapanje i obnovu Saveza Boga i naroda, potrebno je da sami budu oni koji žive s Bogom, koji osluškuju Božju riječ, koji su blizu Krista Gospodina, jednom riječju Isusovi prijatelji. „To treba biti svaki lektor, tj. čitač Božje riječi u Crkvi, navjestitelj Božjih djela, ali ne samo dobar čitač – da svi razumiju što to Bog govori svome narodu, nego i vršitelj Božje riječi – da svi koji ga promatraju mogu iz njegova života, kao iz knjige čitati kakav je Bog, što on očekuje od čovjeka, jer to upravo on živi i pokazuje primjerom. Također svaki akolita, tj. službenik Kristova oltara ne samo da prinosi kruh i vino, poslužujući svećeniku ili biskupu kod sv. Mise, nego on prinosi s tim darovima sve molbe i vapaje, sve potrebe i sav trud i muku vjernika da Bog, po rukama voditelja Euharistije, preobrazi taj naš prinos i dade nam u njemu svoga uskrsnulog Sina, da on nahrani našu dušu i oplemeni naša nastojanja sobom samim“.

Na kraju biskup je pozvao roditelje, rodbinu, prijatelje, i okupljene vjernike na molitvu za bogoslove, ali i za biskupa i svećenike, kako bi doista bili sluge, poslužitelji mira, Božje milosti i donositelji radosne vijesti spasenja.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest