11. kol 2013.

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je proslavila u subotu 10. kolovoza blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika grada Petrinje. Svečano misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom, fra Antom Crnčevićem i brojnim svećenicima susjednih župa.

U homiliji biskup Šaško je istaknuo kako postoje dani, događaji, ljudi koji posebno oblikuju naše živote, a za njega osobno je i svetkovina sv. Lovre s kojim je posebno povezan, te kao što naši pojedinačni životi odražavaju takve tragove, slično vrijedi za zajednice, gradove, narode. „Sveti je Lovro svetac koji u sebi na jasan i dojmljiv način sažima otajstvo kršćanske Radosne vijesti, koje je obilježilo i Petrinju. U prošlosti joj se prijetilo, bila je razarana, bila u okovima, dovedena do ruba opstojnosti i činilo se da ne će imati od čega živjeti, ali su događaji, vezani uz prve kolovoške dane, ostavili znak. I ova je crkva takav znak. No, danas ne gledamo samo nju, nego nas, vas, dragi vjernici. Ovo slavlje i ova crkva ponovno nam daju čuti ono što pod teretom života prečujemo i previdimo“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je i rekao i kako iako  je životopis sv. Lovre tanak i stane tek u nekoliko rečenica, on je ostavio iza sebe nebrojene crkve, zajednice vjernika, oduševljenike za Kristovo evanđelje čija djela ne stanu u biblioteke, čiji životopis se nastavlja pisati, jer glavni likovi te povijesti nisu ljudi, nego onaj tko je zasadio i pokreće ljubav u ljudima – Bog i njegov Duh životvorac. „Nije toliko važno jesmo li danas čuli govor o carevima i progonstvima; o brojkama prošlih stoljeća i godina; nije važno hoćete li zadržati neku od mojih riječi. Važno je jesmo li čuli Isusove riječi o pšeničnome zrnu u zemlji. Već ćete ga danas možda imati ponovno u rukama. Osjetite njegovu malenost, sićušnost i neka vas ne uplaši to koliko mu je niska cijena na slobodnome tržištu; neka vas ne uplaši ni to da uz toliko hrvatske zemlje, uvozimo hranu s tuđih polja, jer – i zemljom se može trgovati, a da stvarna cijena nije zemlja, nego duša naroda.  Ako kao vjernici budemo šutjeli, a naše vjerničke zajednice postanu mjesta nesloge i nemara; ako kao narod budemo razjedinjeni, i sami dobro znate da ima tko djecu i mlade povesti na rasadišta droge; ima tko unijeti razdor među obitelji; ima dovoljno ideologija koja će iz škola gurati i izbacivati istinu; ima ih dovoljno koji će olako dići ruke i glasovati u tijelima vlasti, ne razmišljajući što pojedini zakoni za sobom povlače i komu se nanosi zlo. I nemojmo misliti da to nisu plodovi i naše sebičnosti“, dodao je još biskup i na kraju poručio: „Molimo za takvu vjeru koja i u Petrinji može vidjeti više od nezaposlenih i tužnih; više od želje da se Petrinju napusti; više od ružnoće koja nam prijeti. Petrinja može živjeti i umnažati radost samo s pomoću nesebičnosti. I ta moja rečenica bila bi samo usputni poticaj, da ju niste provjerili; da ju niste živjeli i pokazali da je istinita. Zato mi je drago doći u Petrinju, jer se u ovoj crkvi brzo rasprši svaka sumnja o snazi ljubavi.  Zato danas ovdje ne uvjeravamo, ne prosvjedujemo, ne tugujemo, nego zahvaljujemo jedni za druge, hrabrimo se u vjeri i radosno zazivamo zagovor mučenika Lovre“.

Homilija biskupa Šaška u cijelosti

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio župnik Samaržija, zahvalivši svima na uloženom trudu, a posebno biskupu Šašku kojemu je i u ime župe darovao nekoliko knjiga koja govore o petrinjskom kraju.

Uz brojne vjernike petrinjskog i sisačkog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan misnom slavlju je nazočio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa suradnicima, kao i brojni članovi udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, članovi DVD-a i KUD-a.

Fotogalerija


Pin It on Pinterest