11. kol 2022.

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u srijedu, 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika Grada Petrinje. Svečano misno slavlje, u prepunoj župnoj crkvi predvodio je kancelar biskupije mr. Janko Lulić. U koncelebraciji bio je domaći župnik i dekan preč. Josip Samaržija i desetak svećenika.

Prije mise održana je i svečana procesija kroz gradski park u kojoj su osim brojnih vjernika ovog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a i drugih javnih institucija.

U homiliji mr. Lulić je istaknuo kako pred mučenicima kršćani ne prosipaju jadikovke već hvale i molitve koje upravljaju Bogu koji nas po njima ljubi. „Već duži niz stoljeća Petrinja svoj povijesni hod dijeli s ovim dragim svecem imajući ga za nebeskog zaštitnika i zagovornika. To je povijesni hod obilježen različitim mučeništvima, progonima, prirodnim katastrofama. Zato nam postaje jasnije zašto je Božja providnost odlučila da ovaj dragi svetac bude ovom gradu životni suputnik, zagovornik i primjer. Iako je nekako uvijek izranjeneno lice ovog grada, ali ono ne prestaje sjati posebnom toplinom i radošću prema svima nama koji u ovaj grad dođemo.  Lice je to izranjavano mnogim ožiljcima gubitaka vaših najmilijih koje nikada ne prepuštamo zaboravu već ih se u ovom trenutku sjećamo u molitvi i povezanosti u nebeskoj Crkvi“, zaključio je propovjednik.

Nakon popričesne molitve, preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja i čestitao svima blagdan sv. Lovre i Dan Grada

Pin It on Pinterest