3. stu 2019.

Blagdan svog zaštitnika sv. Huberta tradicionalno su proslavili lovci s područja Sisačke biskupije u nedjelju 3. studenoga. Svečano misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i povjerenikom za pastoral lovaca preč. Božom Pinjukom koji je na početku pozdravio sve okupljene. Povjerenik je iskoristio priliku i posebno zahvalio svim lovcima što već skoro deset godina neprimjetno i neprestano čine brojna dobra, pomažu rad Caritasa i pučke kuhinje, daruju s mesom potrebite obitelji, a posebno one s brojnom djecom te sudjeluju u brojnim događanjima skoro svih župa u biskupiji.

Uz domaće vjernike na slavlju su sudjelovali brojni lovci predvođeni predsjednikom Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije Vladom Kiretom.

Na početku homilije biskup je čestitao okupljenim lovcima blagdan njihova zaštitnika sv. Huberta istaknuvši kako je njegov susret s Bogom u lovu trajna poruka i svima nama da Bog nas želi neprestano mijenjati na dobro i kako želi da zbog njega i mi budemo bolji.

Govoreći o prvom čitanju iz Knjige Mudrosti, kao i enciklici pape Franje „Laudat si“ biskup je rekao kako u njima možemo vidjeti potrebu zaštite svih bića na zemlji, za koje je čovjek odgovoran, te ulogu onih koji se bilo profesionalno, bio amaterski posvećuju brizi za životinje, biljke i ukupni ekološki sustav prirode. „Među njima su veoma značajni upravo lovci. Vi, premda lovite divljač, za nju se i brinete, posebno kad je zima i životinje teško dolaze do hrane. Veoma je lijepa ta vaša briga, i plemenita. Sva bića Bogu su važna i sva svojim životom i djelovanjem trebaju proslavljati svoga Stvoritelja. U tu ‘pjesmu stvorenja’, kako nazivamo pjesmu sv. Franje Asiškoga u kojoj on veliča sve stvoreno – i sunce i mjesec, i zvijezde i vodu, koje sve naziva svojom braćom i sestrama, trebali bismo se i svi mi, ljudi, uključiti. Sveti Augustin naime veli da svi mi svojim životima pjevamo pjesmu novu Bogu. Kakva je ta pjesma, pitamo se? Veličamo li mi Boga svojim životom? Je li naš život pjesma zahvalnica? Neki je dan umro poznati čuvar Velebita Vlado Prpić Prpa. On je u svojem intervjuu na Velebitu, gdje je sam živio tri godine među životinjama i biljkama, na toj suroj planini, izjavio da on često razgovara s Bogom, ali da ga ništa ne moli nego mu samo zahvaljuje, a svaki dan ima toliko toga na čemu mu treba zahvaliti“.

Biskupova homilija

Biskup se osvrnuo i na blagdan Svih svetih istaknuvši kako svaki od tih sjajnih likova naše Crkve ima svoj život, svoju povijest, ali i svoju poruku za naš život. „To su naša braća i sestre koji su tražili Boga, a onda je Bog pronašao njih i oni su postali drugi, bolji ljudi. To Bog i od nas želi, da postajemo neprestano bolji, da budemo svjesni kako je on taj koji nam je u ruke stavio svoja stvorenja da ih čuvamo, da Bogu neprestano zahvaljujemo i da dođemo u svom životu do punine svoje ljudskosti!

Gospodin je vodio svetog Huberta. On vodi i svakoga od nas. Nismo mu nepoznati, on se brine za nas. Isus je rekao da se Bog brine za svaku travku poljsku i da ljiljane odijeva te se ni slavni kralj Salamon nije ljepše odijevao od njih; on se brine i za ptice nebeske koje niti siju niti žanju, a on ih hrani. I mi trebamo s njim biti zaštitnici prirode. Tomu nas uči sveti Hubert, o tome nam govori i papa Franjo, to od nas traži Božja Riječ“, rekao je biskup podijelivši zanimljivu informaciju kako u istarskom Vodnjanu, tamošnja crkva čuva relikviju, lubanju svetog Huberta.

Na kraju biskup se zapitao jesmo li mi Hrvati spremni učiti od svetaca i prepoznajemo li i u toj darovanosti, relikvije sv. Huberta, poziv Božji na svetost. „Svetost pretpostavlja prije svega ljubav. Bez ljubavi ne može nitko biti svet. A ta je ljubav, učio nas je naš Gospodin, dvostruka: prema Bogu i prema našim bližnjima. Kad promatramo stvorenja, preko njih možemo iskazivati ljubav i zahvalnost i Bogu i ljudima. Koliko puta su naši lovci pokazali svoju solidarnost s potrebnima, kad su darivali svoju lovinu našem Caritasu, kad su priređivali gozbu za naše mlade koji su se okupljali u našoj Biskupiji, kad su prigodom bilo kojeg slavlja prvi upravo lovci pomagali i organizirali sve što je bilo potrebno! Ovim slavljem želim zahvaliti na tome svima vama te vas potaknuti da i dalje činite dobro. Za nešto više od mjesec dana naša će Biskupija slaviti svoju 10.godišnjicu od osnutka. Želimo to svečano proslaviti. A sjećam se, i ponovno zahvaljujem, kako ste upravo vi pomagali kad je bilo njezino slavlje ustoličenja biskupije i uvođenja u službu mene, sisačkog biskupa. Neka nam sveti Hubert pomogne da budemo uvijek zagledani u Gospodina, da mu za sve zahvaljujemo, da se s ljubavlju brinemo za sva živa bića i da pomažemo braći i sestrama čineći dobro“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve kao izraz zahvalnosti za svu duhovnu skrb i potporu predsjednik Lovačkog saveza g. Kireta poklonio je biskupu sliku s motivima lova, a nakon mise druženje je nastavljeno u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe gdje su lovci pripremili okrijepu za sve nazočne.

 

Pin It on Pinterest