7. ožu 2012.

Članovi Marijine legije kurije Gospa snježna iz Petrinje i Kraljica mučenika i Kraljica sv. krunice iz Siska u subotu 3. ožujka bili su na godišnjem zavjetnom hodočašću koje je za odredište imalo Udbinu, točnije Crkvu hrvatskih mučenika.

Po samom dolasku, uz dobrodošlicu domaćina fra Nediljka Knezovića, započeli smo s legijskim molitvama i krunicom. Uslijedila je sv. misa koju su koncelebrirali mons. Zdravko Novak, vlč. Blahomir Blagoš Prucha,  vlč. Paško Glasnović i fra Jure Stipić. Tijekom propovijedi vlč. Novak je istaknuo kako su legionari pozvani biti svjedoci vjere svojim cjelokupnim životom, a posebice na svakom svom apostolatu. Kršćanin uzor treba potražiti u Blaženoj Djevici Mariji, koju resi poniznost i neznatnost. „Plodonosnije je živjeti u kutku života, nego na vjetrometini ljudskih prohtjeva i vlastitih želja“, dodao je Novak. „Marija se nigdje nije isticala, a svagdje je bila prisutna. Ona se iskazala u najtežim trenucima, trenucima muke na Golgoti.“

Fra Nediljko je hodočasnike proveo spomen prostorom i podsjetio ih na hrvatsku povijest, a posebice na bitku koja se dogodila 1493.godine na Krbavskom polju, a u kojoj je izginulo oko 10 000 Hrvata. Crkva hrvatskih mučenika, u čijem je financiranju gradnje sudjelovao isključivo hrvatski narod svojim milodarom, podsjetnik je na žrtvu Hrvata, poznatih i nepoznatih velikana koji su svjedočili svoju vjeru. U samu crkvu ugrađeni su mnogi simboli hrvatskog naroda kao što je replika krstionice kneza Višeslava iz 9.st. „Želja nam je podsjećanje na žrtvu mnogih Hrvata, a nikako poticanje na mržnju. Potrebno je očuvanje hrvatskog identiteta kako bi i budući naraštaji bili upoznati s istinom o našoj povijesti i brojnim pokušajima kroz povijest da se utrne ono što je katoličko“,  istaknuo je fra Nediljko.

U poslijepodnevnim satima u crkvi je održana i pobožnost križnog puta tijekom kojeg su legionari razmatrali o muci Isusovoj te hrvatskoj povijesti punoj previranja i brojnim žrtvama za slobodu.

Pin It on Pinterest