4. lip 2010.

„Naša je mjesna Crkva, Sisačka biskupija, i mlada i stara. Mlada jer je tek prije pola godine ustanovljena, te prije 4 mjeseca započela svoj samostalni hod. Zbog toga vas sve, dragi sudionici ovog slavlja, molim da nas podržite i pomognete nam u našem tek nedavno započetom životu i radu u našoj mjesnoj Crkvi. Također je ovo drevna Crkva, jer potječe još iz samih apostolskih vremena, iz prvih stoljeća kršćanstva. Zato od tog duhovnog blaga želimo darivati svima vama. Naše je blago: baština sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika koga danas slavimo. On nas hrabri da i ni u kakvim teškoćama života ne posustanemo u vjeri, u nadi i u ljubavi. I današnje kišno vrijeme kao da označuje te teškoće koje u životu susrećemo, ali koje možemo i trebamo vjerom nadvladati“, rekao je mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup na početku misnog slavlja prigodom proslave zaštitnika Sisačke biskupije Svetog Kvirina u istoimenoj crkvi u Sisku 4. lipnja.

 

Obzirom da se ove godine prvi put Sveti Kvirin slavi kao zaštitni obnovljene Sisačke biskupije uz misno slavlje koje je predslavio kardinal Josip Bozanić, metropolit i nadbiskup zagrebački i domaćina, mons.dr. Valdu Košića, sisačkog biskupa, sudjelovalo je još devet biskupa Zagrebačka Metropolije i susjednih biskupija, 70-ak svećenika, te velik broj vjernika, pripadnika vatrogasnih i lovačkih društava, udruga branitelja, članova KUD-ova te ostalih udruga, vojske, policije, ali i velik broj mladih sisačke biskupije.

U prigodnoj propovijedi kardinal Bozanić je istaknuo kako ovogodišnja svetkovina svetog Kvirina, biskupa i mučenika ima posebno značenje za Grad Sisak i ovaj dio naše domovine Hrvatske na kojem je, odlukom pape Benedikta XVI. od 5. prosinca 2009. godine, uspostavljena Sisačka biskupija, te nastavio: sveti Kvirin nam svjedoči kako je Crkva od svog početka urešena mučenicima. Crkva se čvrsto drži mučenika, a u svom hodu tijekom vremena oslanja se na njih. Veliki milanski biskup i naučitelj sveti Ambrozije, koji je djelovao u drugoj polovici četvrtoga stoljeća kada su prestali progoni i kršćanstvo zadobilo slobodu, u jednom spisu kaže da je postao sve zabrinutiji jer se obraćenje počelo smatrati modernim, a biti kršćaninom nečim sasvim jednostavnim. Kršćanstvo više nije pretpostavljalo odvažan izbor poput onoga tijekom prošlih desetljeća, nego običaj. Takvo stanje, smatra sv. Ambrozije, prijeti razvodnjavanju vjere, a vjernici gube smisao za hrabro svjedočenje i budnost u suočavanju s opasnostima.

Sveti Kvirin je siguran znak i visoki uzor Sisačkoj biskupiji koja započinje novi povijesni hod. Mučenici nam pomažu da kršćanstvo prihvatimo kao izbor i hrabrost, kao spremnost i svoj život položiti za Isusa kako bismo s njim i uskrsnuli. Kršćanstvo mučenika nije komotno i prilagodljivo kršćanstvo istaknuo je Kardinal.

Kaže predaja da je sveti Kvirin pred sucem Maksimom na kraju ispitivanja rekao ovo: »U ovom trenutku i na ovome mjestu vršim svoju svećeničku službu darivanjem života Bogu, sretan sam što podnosim udarce…, podnosio bih rado i najgore samo da ohrabrim one koji su povjereni mojoj biskupskoj skrbi i da me slijede na ovom kratkom putu k vječnosti«.

Vi ste, dragi vjernici Sisačke biskupije, posebno povjereni biskupskoj skrbi svog nebeskog zaštitnika. Neka nas koji ga danas častimo ohrabri njegov blagdan da ne bismo upali u napast prihvatiti kršćanstvo i sve izraze kršćanskoga života samo kao puki običaj, tradiciju ili nasljeđe iz prošlosti, što je dobro i vrijedno ali ne još dovoljno za kršćanski život.

Treba prijeći iz kršćanstva dobrih navika u kršćanstvo životnih odluka s izrazom unutarnjeg izbora. Svi koji žele biti pravi kršćani svakodnevno moraju izabirati Krista, kao da to čine prvi puta, moraju ga izabirati uvijek iznova, jer je Krist uvijek nov. Kršćani svih vremena pozvani su na svjedočenje. Ovaj poziv postavljen je i pred kršćane današnjice. Prilike u kojima živimo, izazovi su koji nas potiču na vjerodostojan izbor ljubavi.

Težnja da se živi na nepravdi i nepoštivanju istine o čovjeku, izravno je promicanje sebičnosti, a to je posvemašnja suprotnost vrijednostima koje promiče kršćanstvo. Kršćanstvo, usidreno u Božjoj Riječi, živi od velikodušnosti i poštivanja drugoga i upravo zbog toga, iako nije vođeno političkim ciljevima, postaje opasnošću ljudskim nepravednim sustavima. Društvo koje želi živjeti bez ulaganja, bez napora i bez velikodušnosti ne samo da je osuđeno na samorazaranje, nego i samo osuđuje sve ono što progovara nesebičnošću i ljubavlju, želeći sputati i samu Božju Riječ rekao je kardinal Bozanić, te završio svoju homiliju zazivom:

„Neka zagovor svetoga Kvirina, biskupa i mučenika te zaštita Presvete Bogorodice Marije trajno prate Sisačku biskupiju; njezinog pastira biskupa Vladu Košića, sav kler ove mjesne Crkve, dijecezanski i redovnički, bogoslove i sjemeništarce, časne sestre redovnice, redovničke kandidate i kandidatice, sve Bogu posvećene osobe, sve vjernike, obitelji, muževe i žene, djecu i mlade, sve starije, bolesne, čitavu biskupijsku zajednicu. Bog vas blagoslovio!“ AS

foto: Miroslav Kiš – Mimi

Pin It on Pinterest