6. kol 2017.

U subotu  župa Kutina  proslavila svoju nebesku zaštitnicu BDM Snježnu. Blagdansku misu poldanicu s ulaznom procesijom  predvodio  je vlč Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, a na čemu mu je u završnici slavljeničkih  trenutaka zahvalio župnik preč.  Dragutin Papić

Biti otvoren prema novom

U propovjedi  je naglasio kako u  ove ljetne dane tražimo iskustvo novog i odlazimo na godišnje odmore, no često nam je nakon tog godišnjeg potreban „odmor nakon odmora“. Potrebno se zbog toga usmjeriti prema Apsolutnom da bi bilo prema riječima knjige Otkrivenja: „Evo sve činim novo.“ Spominjući legendu vezanu uz blagdan Gospe Snježne  po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg., vlč. Razum je naglasio da je snijeg u ljetu bio prepoznat kao Božji govor i postavio pitanje što se to događa s klimom. Proročki je još prije 30-ak godina prof. dr. sc. fra Tomislav Janko ŠagiBunić rekao kako će na kraju čovjeku presudit priroda, Bog će u svojoj dobroti oprostiti, ali priroda neće. U tom smislu naglašava Mariju kao primjer i znak te punine i povezanosti sa Apsolutnim. Svete oaze marijanskih svetišta govore nam kako je Bog blizu, da se „ušatorio“, a Marija kao naša posrednica posreduje da živimo što sličnije  Kristu. Današnje čitanje knjige Otkrivenja govori nam o novom nebu i novoj zemlji, koja naglašava vlč. Razum ne može nastati bez patnje i žrtve i ne bez nas. Citira sv. Augustina: “Bog, koji te je stvorio bez tebe, neće te i spasiti bez tebe!”.


 

Živjeti s porukom žrtve hrvatskih branitelja

Otvoreni prema novom bili su i hrvatski branitelji koji nisu osvajali već čuvali. Želimo ih se sjetiti i poput njih prihvatiti izazov križa,. Vlč Razum u kontekstu sve češćeg iseljavanja postavlja pitanje ne bi li trebalo ostati u domovini i tu se boriti i žrtvovati da bude kako na nebu tako  i na zemlji (iako opravdava i razumije egzistencijalne probleme). Prije  misnog slavlja uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja  pred crkvom kod  Spomenika s krunicom iskazana je zahvala  na žrtvi  onima koji su domovini darovali najviše – život.

Tekst: Dragutin Pasarić

Foto: Nikola Blažeković

Pin It on Pinterest