9. stu 2020.

U nedjelju je u Kutinskoj Slatini  uz  90. obljetnicu rođenja mons. Vladimira  Stankovića, znanog dužnosnika Katoličke crkve u Hrvata i znamenite osobe grada Kutine održana je tribina  njemu  u spomen.

U ime organizatora Ogranka MH u Kutini predsjednik Dragutin Pasarić je naglasio kako je osim vjerskim djelovanjem Vladimir Stanković predavanjima, potporom istraživanju zavičajne povijesti, izložbama, donacijama za spomen obilježja, četvrt stoljeća bio osobito angažiran u kulturnom životu Kutine. Godine 2008. godine primio je i Nagradu za životno djelo Grada Kutine.

Slikovito, životopis Vladimira Stankovića naslovljen „Božić od Kutine do Sydneya“ predstavila je Biserka Šmit Sabolić, a o njegovom zavičajnom djelovanju govorila je Bernarda Grdić. Marija Troha interpretirala  je stihove na moslavačkoj kajkavštini, koju je mons. Stanković neobično volio.

Tribina je održana u župi Kutinska Slatina u dvadesetoj godini njezinoga djelovanja. Upravo je za ovu župnu  crkvu bl. Alojzija Stepinca mons. Stanković 2001. godine blagoslovio temeljni kamen. Tom činu njegovim pozivom bio je nazočan i Stjepan Lacković tajnik nadbiskupa zagrebačkoga Alojzija Stepinca u najtežim danima Drugoga svjetskoga  rata.  Na  iznimno dragocjenu suradnju u zahtjevnom podizanju objekta podsjetio je Zlatko Grdić, tada predsjednik Povjerenstva za izgradnju crkve. Osim toga nakon izgradnje crkvu je oplemenio vitrajem i animirao druge u mogućnosti da to čine, rekao je  sadašnji  župnik  p. Andrzej Wosko. I sam je  svjedočio  da  je i župi u kojoj je ranije službovao  mons. Stanković pružio potrebitu pomoć.

Podizanju spoznaje o Slugi  Božjem  bratu  Ivanu  Bonifaciju Pavletiću, rođenom 1864. godine u nedalekoj Zbjegovači, mons Stanković bio je posebno predan. O njegovoj odluci  darivanja roditeljske kuće Družbi sinova Bezgrješne govorio je p. Marano Passerini. Sadržaj spomen tribine promicanjem djela osobe iz Kutine uz Dan Grada zahvalno i korisno ocijenio je  i gradonačelnik  Zlatko Babić.

D. Pasarić

Pin It on Pinterest