10. ožu 2019.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 10. ožujka misno slavlje u crkvi Sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu, tijekom kojeg je krstio malog Dominika, peto dijete u obitelji Dejana i Ines Dermišek. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Branko Koretić, a slavlju su nazočili mnogobrojni župljani ove župe.

U homiliji, govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi i Poslanici sv. Pavla Rimljanima biskup je rekao kako nas pisac poučava da je Riječ Božja blizu i da je Bog u našem srcu i našim usnama. „Kada mi srcem vjerujemo u Isusovo uskrsnuće i u Boga koji je Isusa uskrisio, a usnama ispovijedamo tu vjeru, tada smo spašeni. Znači nije dovoljno samo srcem vjerovati, nego je potrebno i našu vjeru svjedočiti, drugima prenositi i pokazivati u svom životu. To je za nas i naš kršćanski život važna pouka i poruka“, rekao je biskup.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Luki biskup je rekao kako ono ove prve korizmene nedjelje govori o Isusovim kušnjama u pustinji. „Nakon krštenja na Jordanu Isus odlazi u pustinju gdje boravi 40 dana… Na taj spomen njegova boravka u pustinji i mi imamo četrdesetodnevnicu – korizmu, da bismo i mi u borbi s đavlom pobijedili. Tamo, Isus dopušta da ga đavao kuša kako bi nam pokazao koje su to glavne kušnje i u našem životu i kako da se i mi othrvamo napasniku i pobijedimo neprijatelja. Vidimo da su pred Isusa stavljene tri glavne kušnje. Prvo ga đavao kuša da kamenje pretvori u kruh. Kruh i hrana, općenito materijalna dobra, to sve predstavlja ta kušnja. Ljudi često padaju upravo na toj kušnji pretpostavljajući sve materijalnom i čitav život potroše na nagomilavanje novca i raznih dobara, a nije to najvažnije. Čovjek se tako troši zanemarujući ono bitno. Zato Isus opominje i kaže napasniku da ne živi čovjek samo o kruhu. Jest da čovjek živi i o kruhu, ali još više o svakoj Božjoj riječi. To nam je pouka. Da budemo Boga gladni i da čeznemo za Bogom živim, da nas hrani Euharistijski Isus u svetoj pričesti. Druga je kušnja vlast i moć. Đavao kuša ljude da bi im dao moć, a često je moć upravo đavolska stvar. Drugi vatikanski sabor uči, po Isusovoj zapovijedi, da trebamo jedni drugima služiti, te posebno oni odgovorni u društvu trebaju služiti ljudima, međutim često se to izokrene pa oni koji imaju moć gospoduju ljudskim životima. Na to Isus kaže đavlu: ‘Bogu jedinom se klanjaj i njemu jedinome služi’. Nema tu nikoga na ovom svijetu kome se treba klanjati, ni jednom čovjeku, ni jednom vladaru. Treća je kušnja slave. Danas svi samo traže spektakle, u novinama sve vrvi senzacijama i skandalima, jer se tako želi pridobiti ljudsku pažnju. Tu i đavao kaže Isusu da se ponaša tako da bi stekao ljudsku slavu. Na to ga Isus tjera od sebe i govori mu: ‘Ne iskušavaj Gospodina Boga svojega’. Možemo primijetiti da Isus na svaku kušnju odgovara citatom iz Svetog pisma. Dakle, treba dobro poznavati Božju Riječ i treba slijediti Isusa te imati njegovu snagu da bismo izbjegli te zamke i bili pobjednici nad neprijateljem“.

Na kraju biskup se obratio roditeljima i kumovima malog Dominika čestitajući im na ovom velikom događaju i otvorenosti života. „Desetu sam godinu biskup u Sisku, a drugi puta dolazim u vašu župu krstiti peto dijete. Bilo bi lijepo kad bismo svake godine imali po dva ovakva krštenja kod vas, ali nije ni ovo loše jer ima župa u kojima nema ni jedno. Još bolje bi bilo kada bi svaka mlada obitelj, koja po zdravlju i darovima Božjim može imati djece, bila radosna da primi brojnu djecu, da u svakojoj obitelji ne bude samo jedno ili dvoje, već barem troje djece“, rekao je biskup istaknuvši kako je posljednje vrijeme u Biskupiji sve više ovakvih krštenja što je ipak znak nove nade.

Na kraju misnog slavlja biskup je još jednom čestitao roditeljima uručivši im prigodne darove Biskupije.

 

 

Pin It on Pinterest