15. ruj 2021.

Uoči blagdana Uzvišenja Svetog Križa, 13. rujna 2021. godine, u poslijepodnevnim satima u župnoj crkvi u Križu, uz domaćeg župnika vlč. Božu Pinjuha, svetu misu služio je mladi svećenik Sisačke biskupije Damir Kunić te je istoga dana nakon svete mise održano klanjanje, a vjernici su imali i priliku za ispovijed prije Svete mise.

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa, ujedno i patron Župe Križ proslavljen je u Križu u utorak, 14. rujna 2021. godine svečanim misnim slavljem koje je predvodio pater Mijo Nikić. U župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa, u slavljenju mise sudjelovali su brojni svećenici iz susjednih župa Ivanić-gradskog dekanata, a okupilo se i mnoštvo vjernika.

Pod svetom misom pjevao je sisački zbor Sveti Kvirin, koji je s još nekoliko pjesama po završetku Svete mise, divnim glasovima uveličao svečanost obilježavanja ovoga blagdana u Križu. Uvježbanim glasovima članova zbora Kvirin, u zdušnom zanosu pjevanja pridružili su se radosni župljani, što je pridonijelo posebnom doživljaju zajedništva.

Pater Mijo Nikić, svećenik, isusovac, teolog i psihijatar, ugodnim glasom koji plijeni pažnju slušatelja, u propovijedi se osvrnuo na prigodnu temu – KRIŽ, kao sastavni dio života u ovome svijetu u kojem živimo i u kojem se križ ne može izbjeći.

Pater Nikić trudio se pojasniti vjernicima potrebu da počnu drugačije gledati na križ i nevolju, ukazujući na značaj razumijevanja Kristove patnje, čiji smisao možemo najbolje razumijeti kada i sami prođemo patnju. Kad se naše nevolje sjedinjenje s Kristovim patnjama i njegovim križem prihvate, križ postaje spasonosan za nas osobno i za čitav svijet, on nije više teret nego izvor milosti i snage, ako ga u vjeri prihvatimo. Važno je imati vjeru! Ovaj svijet je zaboravio na Boga, zaboravio najbitnije, da je stvoren za život vječni; da je Bog tako ljubio svijet da je poslao svoga Sina koji je umro za nas da imamo život vječni, da nitko ne propadne. Mi smo stvoreni ne za ovu zemlju, nego za Nebo, Kraljevstvo Božje. Ništa na ovom svijetu nije toliko lijepo da bi nas moglo do kraja zadovoljiti. Ljudsko srce čezne za apsolutnom neograničenom ljubavlju i srećom, a to je jedino u Bogu moguće postići, to je Bog pripremio onima koji Ga ljube. Citirajući stihove pjesme hrvatskog pjesnika Gustava Krkleca: „Guslara sretoh, bio je slijep. Al’ reče: „Sinko, život je lijep! Zbunih se malko: „Zar zbilja lijep? Vidjet ćeš, sinko, kad budeš slijep!“, pater Nikić je ustvrdio da neki progledaju kad oslijepe, u smislu da shvate neke veće vrijednosti od onih koje su imali dok su mogli gledati. Otvaraju se oči duše kojima vidimo pravi smisao života, jer ovaj život na zemlji je privremeni život, priprava za život koji nas čeka u nebu.

Ova pandemija virusa, potresi koje smo proživjeli i druge nevolje i tjeskobe u osobnom obiteljskom životu, sve je to jedan križ koji ima smisla, koji nas može oboriti, ali i uzdići, sve ovisi kako pristupamo tome križu. I kad nam u životu dođu nevolje, nemojmo proklinjati Boga ili ljude, nego nastojimo otkriti neku skrivenu poruku koju nam Bog šalje kroz naše nevolje da nas taj križ približi više Bogu, kako bismo mogli biti istinski sretni i druge usrećivati.

Na križu Krist je pobijedio sotonu, zle sile demonske, donio nam slobodu, jer je uništio grijeh svojom smrću na križu i otvorio nam vrata Raja. Bog je tako ljubio svijet da je Krist prihvatio Križ i patnju, a onda i nama svima rekao neka svaki dan uzmemo svoj križ i idemo za njim.

Neka to bude i poruka za nas da čim se probudimo, prekrižimo se „U ime Oca, Sina i Duha Svetoga“, znak križa po kojemu smo spašeni stavljamo na se i vjerujemo u moć toga križa na kojemu je Krist umro i po kojem je spasio čovječanstvo, rekao je u propovijedi pater Nikić.

Obzirom da je blagdan Uzvišenja Svetog Križa, Statutom Općine Križ utvrđen kao Dan općine Križ, neizostavno su misnom slavlju tom prigodom uobičajeno nazočni i predstavnici Općine; ovoga puta Općinski načelnik Marko Magdić, predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Hrastić, vijećnici Općinskog vijeća te službenici općinske uprave.

Ujedno, po završetku svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Križ, održanoj istoga dana u polivalentnoj dvorani novoizgrađenog objekta Dječjeg vrtića Križić-kružić u Križu, župnik vlč. Božo Pinjuh blagoslovio je i zazvao Božji blagoslov na djecu, odgojitelje, roditelje, zaposlenike i sve koji koriste ovaj objekt predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

 

Pin It on Pinterest