14. ruj 2019.

U subotu, 14. rujna 2019. godine, Župa Uzvišenja Svetog Križa u Križu, proslavila je patron Župe, svečanom Svetom misom koju je predvodio vlč. Žarko Vladislav Ošap, a koji je počastio Križane svojim dolaskom iz Banja Luke. Svečanom slavljenju mise, udjela su dali i svećenici ivanićgradskog dekanata.

Ulaznom pjesmom Častimo te Križu Sveti, župnog zbora, započelo je slavlje Križa, tog uzvišenog znaka spasenja i otkupljenja.  Vlč. Žarko Vladislav Ošap, nadahnut Duhom Svetim i Križem Gospodnjim, svojom je glasnom propovijedi, oduševio Križane i Križanke.  „Križ je izvor života! Križ je sve što je potrebno da se ostvari dobro, ne gledajući na cijenu! Tajna Križa je smjestiti život u Božanski život! Tajna je u smislu Križa! Uroni svoj život u smisao Božanskog života i vidjet ćeš kako ćeš živjeti radosno! Vjera se mora temeljiti na Križu! Samo se Križ hrani ljubavlju! Gdje nema ljubavi, nema života!“..ne može se ne zapamtiti gorljivi nastup velečasnog Ošapa.

Nakon Svete mise, župni zbor Župe Križ, u znamen obilježavanja Križeva, kako su stari zvali ovaj uzvišeni blagdan, punog i radosnog srca otpjevao je nekoliko pjesama te počastio kolačima ispred crkve.

Uoči blagdana Našašća Svetoga Križa, u predvečerje petka, 13. rujna, Svetom misom, koju je također predvodio vlč. Ošap te klanjanjem za mlade i prilikom za ispovijedi, u Crkvi u Križu, vjernici su se pripravljali za obilježavanje patrona Župe.

Članovi župnog zbora Križ, svojim prilozima, nabavili su i poklonili Župi, procesijski križ s postoljem, koji će uz isticanje svoje veličine u procesijskim ophodima, uljepšavati oltarski prostor Župne crkve.

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa, dan je kada Općina Križ slavi svoj Dan općine. Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u petak, 13. rujna, na kojoj je, između ostalih uzvanika, nazočio župnik Župe Križ, vlč. Božo Pinjuh.

Evidentno dobra suradnja župnika i načelnika Općine Marka Magdića, usmjerena je na izgradnju zajedništva građana, bez podjele bilo koje vrste, što se u ovoj sredini istinski osjeća unazad nekoliko godina.

U kućnoj atmosferi župnog dvora, kakvu su učinile vrijedne ruke kriških domaćica, voljnih odazvati se na svaki poziv za pomoć, svećenici, članovi Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, pratioci na blagoslovu obitelji i općinski načelnik, pomolivši se i zahvalivši dragom Bogu za sve dare i blagoslove, ugodno su blagovali zajednički subotnji ručak.

 

Pin It on Pinterest