16. ruj 2015.

U ponedjeljak, 14. rujna 2015. sisački biskup, mons Vlado Košić, u koncelebraciji s bisupijskim generalnim vikarom, mons. Josipom Ćorićem, mjesnim župnikom vlč. Božom Pinjuhom, te brojnim svećenicima Ivanićgradskog dekanata, predvodio je svečano euharistijsko slavlje kojim je obilježen blagdan Uzvišenja Sv. Križa –patrona župe, koji je ujedno i Dan općine Križ.

U svojoj homiliji Biskup je iznio promišljanja o  otajstvu križa, tog neizrecivo sjajnog misterija koji u sebi nosi brojna proturječja – gotovo potpuno negiranje Isusovog Božanstva i njegovo svjesno sebedarje, u slobodnoj odluci prihvaćanja poniženja, da bi otkupio grešnog čovjeka; okrutnost i želju da se obezvrijedi Sveto, nasuprot bezuvjetnoj ljubavi i praštanju; polagano,bolno umiranje i dar života u vječnosti.

Brojni vjernici, među kojima se nalazio i načelnik općine gosp. Marko Magdić, dobili su priliku, slušajući Biskupove riječi, posvijestiti činjenicu kako je križ žrtva,ali i jedina perspektiva nade Božanskog zagrljaja kad stanemo pred Njegovo lice. Iako zamišljen kao stup srama,križ je postao je drvo ljubavi i trajan izvor snage u obiteljskom životu, jer prema narodnoj mudrosti „svaka hiža ima svoga križa“!

Aktualizirajući današnju društvenu zbilju, kojoj je trpljenje u ime viših vrednota prilično strano, biskup Košić, je kao primjer ustrajnosti u dobru  naveo kardinala Kuharića i bl. Alojzija Stepinca, koji su svaki u svoje vrijeme, nosili „križ nacije“,te zamolio njihov zagovor.

Na završetku misnog slavlja, Biskup je poželio okupljenim vjernicima da križeve svoje svakodnevice  prihvate kao kušnju koja preobražava,te da zagledani u Krista nasljeduju njegovu ljubav i strpljivost, koja će uzvisiti Sv. Križ u srcu svakog kršćanina, u našem ponašanju i prosuđivanju, što će nam pak omogućiti da jednom zajedno ugledamo slavu Krista Uskrsloga.

 

 

Pin It on Pinterest