15. ruj 2014.

Nakon trodnevnice, priprave za župni blagdan od kojih je prvu u četvrtak  11. rujna, predvodio  vlč. Mladen Vuk,  zatim drugu u petak, vlč. Ivan Faletar te treću u subotu sisački biskup mons. Vlado Košić koji su nas svojim poticajnim riječima i molitvama kroz propovijedi  naveli na intenzivnije razmišljanje, o tome kakvi smo mi ljudi, koji su nam prioriteti u životu, koliko smo spremni priznati svoje grijehe i pokajati se za njih, a koliko lakše spremni osuđivati ljude oko nas i njihove postupke. Kakvi smo zaista iskreni vjernici ili samo dobri glumci, o značenju vjere u našem životu i onih riječi koje slušamo na sv. misama.

Razmišljajući tih nekoliko dana o riječima naših svećenika spremni i otvorena srca dočekali smo i dan proslave blagdana i zaštitnika župe Uzvišenja svetog Križa. Svečanu svetu misu koja je započela u 11 sati, predvodio je vlč. Ivan Topoljnjak, župnik ove župe prije 18 godina, a u koncelebraciji uz domaćeg župnika, bila su prisutna i dvojica svećenika iz dekanata vlč. Franjo Ćuk i vlč. Željko Jurković.

Sa sobom je donio i pregršt sjećanja na svoju službu u našoj župi koja su se savršeno uklopila u misna čitanja i evanđelje. Vlč. Topoljnjak se u propovijedi spomenuo teškog života župljana prije mnogo godina, u vrijeme kad se ljude, a posebno svećenike i časne sestre kažnjavalo mučenjem i smrću zbog njihova duhovnog poziva i njihove čvrste vjere. Kažnjavalo se čak i njihove obitelji koje su im i unatoč raznim načinima mučenja i omalovažavanja i dalje bili najveća potpora na njihovom putu i ponosno nosili svoj križ. Usporedio ja takav način življenja vjere sa današnjim načinom kada je sve obrnuto. Kada se više štuje ono pogrešno, i ono neprirodno, a u današnje vrijeme nazvano moderno  nego ono što nam je od Boga dano i posve normalno i prirodno, jer je to kao kontraverzno.

Isto tako citirajući biskupa mons. Vladu Košića koji je rekao: „ Danas se vrši agresija na zdravi razum.“, vlč. Topoljnjak  nam je skrenuo pažnju na to koliko se danas na neke druge načine osuđuje vjernike koji redovito idu na sv. misu, koji redovito svjedoče i žive svoju vjeru , naziva ih se primitivcima i izruguje se svemu što je tim „primitivcima“ normalno. Jer danas imati neke normalne, zdrave životne vrijednosti znači biti primitivan. Vlč. nas je svojim riječima potaknuo da hodamo ponosno, uzdignute glave i bez straha i srama pokazujemo svojim riječima i djelima da vjernik koji živi svoju vjeru nije primitivan nego čovjek  koji je odabrao slijediti Krista, čovjek koji je odabrao prave životne vrijednosti, koji je odabrao nositi svoj križ pa koliko on težak bio. Temelji za takav život se grade prvenstveno u obitelji, gdje se treba težiti uzajamnom poštovanju i pružanju bezuvjetne ljubavi među članovima obitelji, a strogo izbjegavati sebičnost i njoj slična ponašanja.  Posebno se obratio mladima župe, da budu ustrajni u svojoj vjeri i da slušaju i žive riječ Božju, jer je to jedini pravi put.

Ovim riječima punima nade, snage i potpore  vlč. Topoljnjak je završio euharistijsko slavlje, taknuvši srca mnogih prisutnih župljana koji su se i danas okupili u velikom broju kako bi dostojno proslavili blagdan i zaštitnika župe. Svečano misno slavlje uzveličao je i župni zbor.

Nikolina Lovrić

Pin It on Pinterest