30. ožu 2014.

Korizmeni susret obitelji Sisačko-katedralnog i Sisačko-pešćeničkog dekanata održan je u subotu 29. ožujka u katedrali Uzvišenja svetog križa u Sisku. Svečano misno slavlje, na nakanu za obitelji, predvodio je sisački biskup Vlado Košić, a prethodila mu pobožnost križnog puta. Ovakvi obiteljski susreti održani su i u drugim dekanatima Biskupije, a kao priprema za biskupijski Dan obitelji 11. listopada 2014. godine, odnosno drugi nacionalni Dan obitelji 2015. godine. U koncelebraciji slavlja bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, dekan Sisačko-pešćeničkog dekanata preč. Mato Sukalić, župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Branko Koretić, župnik iz Žažine vlč. Mladen Vidak i vikar katedralne župe vlč. Ivan Faletar.

U homiliji, obraćajući se prisutnim obiteljima biskup Košić je rekao kako je uloga obitelji u Crkvi i hrvatskom društvu neprocjenjiva i kako se zato želimo moliti za naše obitelji, razmišljati što možemo učiniti da učvrstimo naše obitelji u njihovom obiteljskom životu, u njihovim vjerskim i nacionalnim vrijednostima, u otvorenosti životu i u njihovoj nezamjenjivoj ulozi u odgoju djece i mladih. „Znamo veoma dobro koliko je danas obitelj napadana, koliko su tradicionalne obiteljske vrijednosti pod silnim naletom bezbožnih tendencija da se zapravo sve što je obitelji sveto uništi, razori, obezvrijedi i nametnu neke druge tzv. vrijednosti da bi se onda moglo manipulirati ne samo obiteljima, nego preko njih pojedincima i čitavim narodima“, rekao je biskup te podsjetio s koliko se teškoća susretala inicijativa „U ime obitelji“ prigodom skupljanja potpisa za referendum i poslije pri samom referendumu, a koji je Bogu hvala dobro završio upravo zahvaljujući čvrstoći i svijesti obitelji, nipošto naše javnosti koja je – kako u medijima, tako u politici – stala protiv obitelji.

Biskupova homilija u cijelosti

Govoreći o temi današnjeg razmišljanja „roditeljski odgoj za sebedarnu ljubav“ biskup je istaknuo kako su roditelji odgojitelji svoje djece, i važno je da to svi poštujemo, kako u Crkvi, tako i u društvu, u svim ustanovama, i da pomažemo roditeljima odgajati njihovu djecu onako kako to oni žele. No, da bi roditelji bili sposobni odgajati djecu za tako visoke ideale kao što je sebedarna ljubav, prvo sami moraju živjeti na taj način, biti puni ljubavi jedno prema drugome, da to onda njihova djeca vide i upoznaju, da bi onda mogli svojoj djeci prenijeti te vrijednosti. „Što znači ‘sebedarna ljubav’? To nije ljubav iz filmskih sapunica niti iz najvećeg broja tzv. ljubavnih pjesama. Ta je ljubav – na sliku Božju, na sliku Krista koji se za nas ljude predao u smrt, koji nam se sam darovao, koji je dakle sebe zatajio da bi nama pokazao koliko mu je do nas stalo“, poručio je biskup i dodao kako takvu ljubav doista imaju majka i otac, ukoliko su spremni živjeti svoju bračnu ljubav u vjernosti i sebedarju jedno drugom, i ukoliko su se spremni žrtvovati za svoju djecu do vlastitog zatajenja.

U nastavku, biskup se zapitao je li sebedarna ljubav moguća ako se današnji mladi ljudi, bračni drugovi muž i žena stide prihvatiti roditeljstvo, ako su komotni do te mjere da ne žele preuzeti obvezu brige za djecu? „Imamo na žalost i primjera da se neki radije brinu za kućne ljubimce negoli da rode i da odgajaju svoju djecu. A neki pak bi i s djecom postupali kao da djeca nisu osobe nego da su zapravo njihovi kućni ljubimci ili čak igračke! Očito da bi bilo moguće preuzeti svoje bračne i roditeljske obveze potrebno je posjedovati ljubav i odgovornost za tu ljubav. Na žalost mnogi su zavedeni modernom promidžbom laganog života koji se iscrpljuje u brizi samo za sebe i svoju komociju, za svoje tijelo i zdravlje, dotle da se gotovo živi nekakav kult vlastitog tijela i zdravlja, ljepote pod svaku cijenu, slobode od obveza do te mjere da život postane bezličan i prazan. Naime, ne preuzimati odgovornost i ne živjeti nikakve obveze odaje stil nezrelosti osobe i teško može samog subjekta koji tako živi ispuniti i razveseliti. Naprotiv takav način života dovodi do sve većeg besmisla“, zaključio je biskup Košić.

 

 

Pin It on Pinterest