31. lis 2014.

Predavanje pod nazivom „Komunizam i hrvatska povijest“ održao je u  četvrtak 30. listopada u sisačkom Velikom Kaptolu ugledni hrvatski povjesničar, pisac i političar prof. dr. sc. Ivo Banac.

Predavanju je nazočio sisački biskup Vlado Košić i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Kao uvod u predavanje prof. Banac donio je povijesni pregled i izvore nastajanja komunističkog pokreta u svijetu, te analizirao ideju koja stoji iza njega. „Govorimo o jednom fenomenu koji je teško objasniti jer je očito riječ o pokretu koji je antipokret, ali koji se prikriva na način da zastupa vrijednost koje su na prvi pogled itekako prihvatljive. Teško je naći neku posebnu objekciju za sve ono što bi stvorilo mnogo bolje društvo, ali naravno marksizam ide dalje od toga. U svojim izvorištima taj pokret nije htio stvarati bolje društvo, nego savršeno društvo i koji će riješiti ključno radničko pitanje koje je u 19. i 20. stoljeću bilo izvor velikih nepravdi. Tako da je marksistički pokret, također i njegov radikalniji nastavak u komunizmu nakon revolucije u Rusiji, bio bez obzira na posljedice izuzetno privlačan najboljim ljudima u društvu. Naravno egzekutori u njemu su bili među najgorima, ali ne smijemo zanemariti činjenicu da je ideja savršenog društva postala tada opijum inteligencije, a sve u vjeri da se u ljudskom društvu, u ovom svijetu,  može postići savršenost, što je jedna velika zabluda. Mi živimo u nesavršenom svijetu i svaki pokušaj stvaranja savršenog svijeta vodi u paklenske situacije. Ta iluzija nosila je mnoštvo intelektualaca od 18. stoljeća na ovamo, a čini se da ima razloga vjerovati kako se te utopijske fantazije ponovno bude“, upozorio je Banac.

Govoreći o komunizmu Hrvatskoj predavač je istaknuo kako to uopće nije bio marginalni, već ključni pokret u našoj povijesti 20. stoljeća, te kako je do danas ostavio izrazito mnogo dubokih tragova. Banac je donio i pregled razvitka pokreta koji se prema njemu formirao iz tri segmenta: stare socijaldemokracije iz vremena Banske Hrvatske,  antiratne inteligencije i ljudi poput Miroslava Krleže i Augusta Cesarca, te boljševiziranih ratnih zarobljenika koje su rusi zarobili na istočnoj fronti.

Govoreći o teroru komunizma Banac je istaknuo kako on kreće već 1943. godine kada su komunisti preuzeli prve gradove, te je bio sustavna praksa svih godina postojanja ovog sistema, a poseban teret osjetila je Crkva u Hrvatskoj od slučaja Daksa, suđenja kardinalu Stepincu i progona klera. „Rascjep sa Sovjetskim savezom unio je u anale pokreta i Goli Otok koji je postao pravi simbol komunističkog pokreta u Jugoslaviji. Ne zbog toga što su tamo u početku stradali staljinisti već zbog toga što je to bio izvorni izum te diktature“.

Banac je upozorio i na niz negativnih posljedica komunizma koji je zaustavio razvoj društva i zemlje, te istaknuo kako je važno sagledati učinke tog razdoblja i to na kritični način koji će nam omogućiti da shvatimo kako to razdoblje još uvijek djeluje u našim životima. „Što se tiče posebno notornih zločina komunističkog režima važno je obilježiti polja smrti koja su posijana prema Austrijskog granici, u Sloveniji i svim krajevima naše Domovine. Moramo odati počast tim žrtvama što se na razne načine izbjegava, a evo posebno za vrijeme ove vlasti. Ne samo profesionalni povjesničari nego svi oni koji žele biti upoznati s ovim razdobljem moraju posvetiti pažnju svojoj vlastitoj obiteljskoj prošlosti i općenito cijeloj društvenoj prošlosti tog vremena. Drugim riječima arhivi moraju biti dostupni, ne smije se dogoditi da danas u Hrvatskom državnom arhivu ne možemo dobiti sve dostupne informacije o tom vremenu. Zašto su te informacije pod embargom i koga se štiti? …Također lustracija. Ona kao takva ne može biti sveobuhvatna, uostalom lustracija samo znači da nositelji represivne vlasti ne mogu biti u javnom životu ove države, da ne mogu biti suci, biti u saboru, da ne mogu odlučivati jer su njihove prethodne odluke bile kompromitirajuće. I još je nešto jako važno. Svaki dan susrećem studente koji su proizvod još uvijek ideologizirane nastave. Mi u nastavi povijesti još uvijek koristimo njihovu terminologiju. Ima mnoštva takvih slučajeva i moramo ih se osloboditi. Deideologizirana nastava i udžbenici nisu ekstremni zahtjev. To se mora napraviti, ali će povrijediti mnoge ideolizirane nastavnike. Jer Orwell je dobro primijetio, onaj koji kontrolira prošlost kontrolira sadašnjost. Pitanje povijesti se ne treba prepustiti samo povjesničarima, prošlost pripada svakom od nas. Vi se morate baviti tom prošlosti“, zaključio je prof. Banac.

Predavanje je zaključeno otvorenom diskusijom i brojnim zanimljivim pitanjima publike.

Pin It on Pinterest