25. sij 2020.

Prvi susret u ciklusu edukacije za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije „Da život imaju u izobilju (usp. Iv 10,10). Istraživačko učenje u nastavi Katoličkoga vjeronauka“ održan je 22. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Fizički susret je uslijedio nakon što su sudionici prvo prošli online dio edukacije koja je trajala od 2. do 17. siječnja. Ciljevi cjelokupne edukacije su kritički promišljati o značenju pojma život iz perspektive Svetoga pisma, prepoznati mogućnosti primjene istraživačkoga učenja u nastavi Katoličkoga vjeronauka te osmisliti primjere istraživačkoga pristupa temama o životu u nastavi.

Online dio edukacije podijeljen je u dvije velike cjeline. U prvoj, naslovljenoj Izobilje života – Biblija, sudionici su razmišljali o pojmu život na temelju odabranih svetopisamskih tekstova i posebno četvrtoga Evanđelja. U drugome dijelu, pod naslovom Istraživačko učenje u četiri faze, sudionici su na primjeru Josipa Jurja Strossmayera prošli četiri faze istraživačkoga učenja: postavljanje pitanja (hipoteze), pronalazak izvora, interpretaciju izvora i izvješćivanje te su, potaknuti kratkim filmom o Ruđeru Boškoviću, i samostalno osmislili primjer za četiri koraka istraživačkoga učenja.

U fizički susret 22. siječnja uvela je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić molitvom i pjesmom te je predstavila prvu predavačicu doc. dr. sc. Anu Biočić. Ona je predstavila istraživačko učenje i njegove faze, s naglaskom na istinitosti informacija koje se prezentiraju i provjeri izvora, nakon čega slijedi interpretacija informacija, za što je profesorica dala konkretne primjere i mogućnosti obrade građe na primjeru Strossmayerovog lika i djela.

Nakon kratkog odmora uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Marija Cifraka koji je u fokus stavio Isusa predstavljenog u Ivanovu evanđelju, koje je vođeno uskrsnom vjerom. Treće predavanje održao je doc. dr. sc. Taras Barščevski koji je već u materijalima predloženima u online dijelu kroz tri pitanja naglasio središte svoga promišljanja – a to je tema života. Kako nekome prenijeti iskustvo života pokazao je kroz nekoliko primjera (preko proroka Jeremije, knjige Otkrivenja, Propovjednika i Ivanova evanđelja). Sva su ta iskustva života različita, a otvaraju pitanje svrhovitosti ljudskog života i dijeljenja života s drugima, neovisno o vlastitome iskustvu. Tema istraživačkog učenja nastavlja se u predstojećim mjesecima za vjeroučitelje s područja Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Pin It on Pinterest