27. svi 2015.

Humanitarna nogometna utakmica između reprezentacije „Vatrenih 1998.” i Nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika, održana je u utorak 26. svibnja na Gradskom stadionu Segesta u Sisku. Povod utakmice bio obilježavanje dvadeset godina postojanja reprezentacije svećenika, a sve prikupljene donacije namijenjene su za potrebite studente Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić”.

Utakmici je prethodilo polaganje vijenaca i molitva na grobu bivšeg predsjednika HNS-a Đure Brodarca i sportskog novinara Branka Kanižaja, a koji su bili među organizatorima prve utakmice svećeničke reprezentacije 24. travnja 1995. godine, odigrane upravo u Sisku protiv svećeničke reprezentacije Austrije. Molitvu je predvodio sisački biskup Vlado Košić, a vijence su položili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predstavnici HNS-a Pero Šarić i Stjepan Merkaš, izbornik nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika vlč. Krešimir Žinić i predstavnik Nogometnog saveza SMŽ Branko Ljubešić.

Nakon toga, u Crvenom salonu Gradskog stadiona, održan je okrugli stol o 20 godina svećeničke reprezentacije na kojem su sudjelovali sisački biskup Vlado Košić, izbornik reprezentacije svećenika vlč. Krešimir Žinić i predstavnik HNS-a Pero Šarić. Tom prigodom biskup Košić je čestitao svećenicima na jubileju, ali i Hrvatskom nogometnom savezu, čiji su oni jedna od reprezentacija, te je zahvalio svima uključenima u organizaciju ove humanitarne utakmice. Pero Šarić je podsjetio na povijest reprezentacije svećenika istaknuvši kako je blagoslov za tu prvu utakmicu i osnivanje reprezentacije dao sada sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, te kako je ta prva utakmica također bila humanitarna za djecu poginulih branitelja Vukovara. Izbornik svećeničke reprezentacije, vlč. Krešimir Žinić zahvalio je bivšim članovima koji su došli prisjetiti se i obilježiti tu prvu povijesnu utakmicu, te je istaknuo kako je baš ta prva utakmica obilježila djelovanje reprezentacije svih dvadeset godina, a to je prije svega humanitarni rad i svjedočenja Radosne vijesti. „Radosni smo i ispunjeni ponosom, jer nešto što se dogodilo spontano doživjelo je 20 godina svojega djelovanja i rada“.

Na travnjaku Gradskog stadiona, na kojem se okupilo oko 2500 gledatelja, slavljeničku utakmicu odigrali su „Vatreni 1998“: Marijan Mrmić, Elvis Brajković, Robert Kovač, Igor Tudor, Mario Cvitanović, Danijel Šarić, Krunoslav Jurčić, Niko Kovač, Boris Živković, Goran Vlaović, Boško Balaban, Željko Pavlović, Mladen Ivančić, Petar Krpan, Marko Babić, Mario Tokić, Fabijan Komljenović, Damir Mužek, Arijan Kozniku, Robert Špehar i Nino Bule, uz koje su na klupi bili Zorislav Srebrić i Marijan Vlak, te Svećenička reprezentacija: Marinko Jelečević, Josip Starčević, Kristijan Stojko, Domagoj Matošević, Tadija Crnjak, Darko Banfić, Alojz Ćubelić, Mladen Parlov, Josip Blažon, Žarko Relota, Dražen Dukić, Ivica Mađer, Kruno Juraković, Vladimir Brizić, Davor Tomić, Goran Antunović, Josip Horvat i Krešimir Žinić, igrač i izbornik. Na kraju su rezultatom 7:3 slavili „Vatreni“, a strijelci su bili: Cvitanović, Antunović, Bule, Špehar, Krpan, Komljenović, Juraković, Kozniku i Žinić.

Simbolično, u 23. minuti utakmice, Siščanin sudac Vlado Svilokos, oprostio se od sudačke zviždaljke nakon dvadeset i tri godine aktivnog suđenja i ubuduće će biti kontrolor UEFA-e.

Obilježavanje dvadeset godina djelovanja Nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika zaključeno je zajedničkom misom zahvalnicom u sisačkoj katedrali, a koju je predvodio biskup Košić u zajedništvu s izbornikom reprezentacije vlč. Žinićem te bivšim i sadašnjim svećenicima reprezentativcima. Misi su nazočili i „Vatreni“ predvođeni kapetanom Nikom Kovačem i izbornikom Zorislavom Srebrićem, kao i župan Ivo Žinić i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest