19. lis 2018.

U mjesecu listopadu Župa Bučica je započela humanitarnu akciju za obnovu fasade kapele Presvetog Trojstva u Slatini Pokupskoj. Osigurana su sredstva za početak obnove. Prvu fazu rada financiraju Ministarstvo kulture, grad Glina, Sisačka biskupija i sama Župa svetog Antuna Padovanskog u Bučici. Radove izvodi građevinska firma GME iz Sunje. Župljani su tijekom protekle dvije godine prikupljali financijska sredstva za početak obnove, ali i uredili okoliš kapele. Prošle godine oko kapele je napravljen križni put, očišćeno brdo na kojem se nalazi kako bi se vidjela izdaleka, uređeno je podnožje kapele za parking i društvene aktivnosti. Velik dio pripremnih radova tijekom poslijeratnih godina obavili su sami mještani sela Slatina Pokupska koje ima četrdesetak obitelji, uglavnom staračkog i samačkog stanovništva.

Župnik bučičke župe, vlč. Ivan Petrović, povodom početka obnove kapele i emitiranjem 100. vjerske emisije u programu Radio Banovine, izdao je knjigu propovijedi pod nazivom „Obzor nade“. Zbirka sadrži nedjeljne propovijedi za liturgijsku godinu A koje su bile emitirane u istoimenoj vjerskoj emisiji tijekom liturgijske godine 2016./2017. Sav prihod od prodaje namijenjen je za obnovu kapele.

Na koricama zbirke propovijedi vidi se kapela Presvetog Trojstva, njezini župljani na proslavi Rokova 2017. godine koju je predslavio sisački biskup mons. Vlado Košić. Na poleđini knjige može se ukratko pročitati o povijesti kapele: „Kapela Presvetog Trojstva spominje se u XV. stoljeću. Od stare kapele ostale su ruševine pa je obnova započeta 1762. godine. Kamen temeljac postavljen je 16. travnja iste godine. Od tada pa do danas, mnogo je nevolja pretrpjela, ali je preživjela. I danas odolijeva naletima vjetra i kiše, postojano stoji na brdu visokom 200 metara. Preživjela je kapela i potres i požar, ali i protekli Domovinski rat.“ Predgovor za knjigu napisao je prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, pročelnik Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka na KBF-u u Zagrebu i Splitu, a pogovor Vlado Nemet, pjesnik iz Donjeg Miholjca. Zbirku propovijedi možete nabaviti u navedenim župnim uredima: Bučica, Glina, Petrinja (Sv. Lovro), Pokupsko i Velika Gorica (Navještenje BDM) te u sisačkom Velikom Kaptolu. Ukoliko želite financijski pomoći obnovu kapele Presvetog Trojstva, svoj doprinos možete uplatiti na žiro račun župe: HR5423400091110422374 s naznakom za obnovu kapele.

Pin It on Pinterest