20. svi 2024.

U subotu, 18. svibnja 2024. godine 80-ak župljana župe sv. Maksimilijana biskupa iz Posavskih Brega i okolnih župa, a u organizaciji breškog župnika Dražana Mirčića hodočastilo je blaženom Ivanu Merzu u Banju Luku.

Po dolasku u rodni grad Ivana Merza, najprije su posjetili župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije. Tamo ih je dočekao župnik i banjolučki dekan Žarko Vladislav Ošap koji ih je upoznao sa poviješću banjolučke biskupije, svoje župe i same crkve. Ispričao im je životni put i djelovanje Ivana Merza, a vjernici su imali priliku pomoliti se ispred moći i slike blaženika koji su bili izloženi ispred glavnog oltara.

Nakon duhovne okrepe uslijedio je ručak u župnom dvorištu za sve hodočasnike.

Poslije ugodnog i radosnog druženja s domaćinom, hodočasnici su se prošetali Banjom Lukom do banjolučke katedrale sv. Bonaventure. Tamo ih je dočekao i katedralom proveo Pero Ivan Grgić, biskupijski kancelar i rektor katedrale.

Slijedeća postaja hodočašća bila je samostan Marija Zvijezda, nekoć najveći samostan starog reda reformiranih cistercita, poznatijih kao trapisti. Tu su hodočasnici najprije pogledali muzej kroz koji ih je proveo o. Zvonko Topić, koji danas brine o samostanu.

Vrhunac hodočašća bila je sveta misa Duhovskog bdijenja u Mariji Zvijezdi, gdje se održavala Karizmatska Obnova u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine. Misu je predvodio mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, u zajedništvu s nekolicinom pristiglih svećenika župnikom Posavskih Brega Dražanom Mirčićem.

Pin It on Pinterest