30. pro 2021.

Na godišnjicu razornog potresa s epicentrom na Banovini, u srijedu 29. prosinca 2021., rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, prorektor za organizaciju prof. dr. Gordan Črpić i prorektor za znanost prof. dr. Roberto Antolović posjetili su u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori obitelji studenata HKS-a Latinčić i Škornjak.

U okviru obilježavanja godišnjice, vlč. Tanjić suslavio je misu za sve poginule u potresu, u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji, koju je predslavio sisački biskup Vlado Košić.

Prije slavlja mise prof. dr. Tanjić, prof. dr. Črpić i prof. dr. Antolović posjetili su u župi Gora obitelji studenata HKS-a Latinčić i Škornjak.

„U razgovoru s obiteljima emocije su bile dvojake. S jedne strane zabrinutost zbog svih poteškoća i problema vezanih za obnovu, a s druge strane osjetili smo veliki mir i radost koju ovakvi susreti donose, kako za one koji dolaze u posjet tako i onih koji su ih primili. Naši studenti i njihove obitelji izrazili su zahvalnost za primljena sredstva donatora koja su im zajedno s njihovim vlastitim sredstvima omogućili da pokrenu obnovu vlastitih domova i gospodarskih zgrada. U razgovoru smo doznali kako je protekla godina bila teška jer su ponovno, nakon proživljenih nedaća Domovinskog rata, još jednom proživjeli veliku tragediju. No, usprkos svemu tome odlučili su ostati u svom domu. Kada promišljamo u ovo božićno doba o našim problemima, oni su doista zrnce u usporedbi s onim s čime se ove obitelji svakodnevno hvataju u koštac. Ovih blagdanskih dana usmjerimo naše molitve Bogu za sve obitelji s područja pogođenih potresom i zamolimo Ga za hrabrost, mir, zdravlje i duhovnu snagu koja je ovim ljudima tako potrebna“, rekao je rektor Tanjić nakon susreta.

Posjet je bio samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje je HKS poduzeo proteklih godinu dana. Sveučilište je u siječnju 2021. imenovalo i Povjerenstvo za pomoć i organizaciju pomoći na čelu s doc. dr.  Odilonom Singboom, koje je uspostavilo suradnju i pomoć studentima, nastavnicima i osobama izvan nastave na potresom pogođenim područjima. Tako je organiziran niz posjeta rektora, prorektora, pročelnika, Volontera HKS-a i djelatnika, kao i studenata koji su tijekom protekle godine odlazili volontirati u biskupijski Caritas u Sisku i pružati pomoć ljudima s područja pogođenima potresom. Uz to, članovi akademske zajednice donirali su novčana sredstva u Fond solidarnosti HKS-a iz koja su potom uplaćivana potrebitima. HKS je, također, studentima s potresom pogođenih područja otpisalo dio školarine za akademsku godinu 2020./2021. kao izraz solidarnosti za tešku materijalnu situaciju u kojoj su se našle njihove obitelji.

 

„Ovim posjetom ne završava naša briga za naše studente i njihove obitelji iz Siska i Petrinje i okolnih područja. Mi i dalje nastavljamo s našim volonterskim akcijama i pomaganjem potrebitima u potresom pogođenim područjima. Uz skromnu materijalnu pomoć koju im možemo pružiti, naša akademska zajednica svaki četvrtak moli za donatore našeg Sveučilišta, za sve one koji materijalno, ali i u svojim molitvama duhovno podržavaju rast i razvoj naše zajednice pa time i obitelji s ovih područja čija su djeca naši studenti, istaknuo je rektor Tanjić.

Pin It on Pinterest