Govor na otvorenje Znanstvenog skupa „Antemurale Christianitatis” 15.11.2019.

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Pozdravni govor na otvorenje Znanstvenog skupa „Antemurale Christianitatis – Crkva i društvo na području Središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća“

Sisak, 15. studenoga 2019.

 

Poštovani predsjedniče Organizacijskog odbora ovog simpozija mons. Cvitkušiću, poštovani predstavnici ustanova koje organiziraju ovaj skup – Hrvatskih studija i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, poštovani predavači – profesori i istraživači naše povijesti, predstavnici medija, braćo i sestre!

Radost mi je pozdraviti vas i ujedno vam svima zahvaliti koji ste se na bili koji način uključili u održavanje ovog znanstvenog skupa “Antemurale christianutatis”. Zašto ovaj skup i zašto ovaj naslov? Naime, ove se godine napunja 500 godina od pisma pape Lava X. / pisano 1519. hrvatskom banu i biskupu Petru Berislaviću koji je u Hrv. Dubici nekoliko godina prije. tj.1513. slavno pobijedio Turke. Hrvatska je taj naslov dobila zbog obrane europskog kršćanstva pred nadiranjem islama koji je tada bio agresivan, ognjem je i mačem uništavao sela i gradove, potčinjavao države i narode. Međutim na Hrvatima je slomio zube. Polumjesec sa zvijezdom pokorio je Bosnu i Hercegovinu, Slavoniju i Liku, ali kada je krenuo na središnju Hrvatsku zaustavljen je na Uni i Ilovi, a to su danas upravo granice naše Sisačke biskupije. Dakle naši su ljudi ovdje bili na prvoj crti obrane Hrvatske i Europe ali i kršćanstva. Kršćanstvo nije u teritoriju nego u izboru srca i životu u skladu s tim izborom. Ipak jedan narod stvara stoljećima od tog izbora svoju tradiciju i povijest i ima pravo sačuvati ju pred svim prijetnjama. Osobito su naši stari bili osjetljivi kad im se silom željelo mijenjati vjeru. Branili su ju svojom krvlju. I premda su krvarili, obranili su ju i sačuvali.

Danas su novi izazovi no da bismo znali ispravno na njih odgovoriti, potrebno je učiti iz povijesti.

Zato hvala svima koji su organizirali ovaj znanstveni skup, hvala predavačima i svim sudionicima! Neka nas sve ove rasprave obogate i potaknu u nama novu snagu da Hrvati i u novim vremenima hrabro žive svoju kršćansku vjeru!

 

Pin It on Pinterest