Govor na blagoslovu i otvorenju Velikog Kaptola

mons. Vlado Košić, sisački biskup

BLAGOSLOV I OTVORENJE VELIKOG KAPTOLA

Sisak, 5. prosinca 2012.

 

Dragi prijatelji i uzvanici, sve vas radosno pozdravljam i zahvaljujem vam što ste se odazvali na ovaj događaj, važan za život i djelovanje Sisačke biskupije, koju je na današnji dan prije tri godine ponovno uspostavio papa Benedikt XVI.

Dobro došli, dragi biskupi Zagrebačke metropolije, na čelu s našim metropolitom, zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem! Hvala, uzoriti gospodine Kardinale, na spremnosti da predvodite ovaj blagoslov našeg Biskupijskog ordinarijata i biskupskog dvora S.B., i zato što ste nam pomogli svojim darom da smo mogli započeti ovu veliku obnovu V.K. Pozdravljam i biskupa varaždinskog mons. Josipa Mrzljak , biskupa križevačkog Nikolu Kekića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka – tebi čestitam isti, treći jubilej uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije; dobro došli pomoćni biskupi zagrebački: mons. Valentine Pozaiću, mons. Ivane Šaško – tebe pozdravljam i u ulozi prepošta Prvostolnog Kaptola zagrebačkog, koji je prije 180 godina podigao ovu zgradu Velikog Kaptola koja je sad obnovljena za sjedište Sisačke biskupije, pozdravljam i želim dobrodošlicu kao i pomoćnom biskupu zagrebačkom mons. Miji Gorskom, koji je također član PKZ-a, a kao predsjednik Vijeća za mlade HBK bio je osobito angažiran i u našem SHKM održanom ove god. u Sisku. Pozdrav mons. Encu Rodinisu, gen. tajniku HBK i njegovu zamjeniku mons. Fabijanu Svalini!

Dobro nam došli: predstavnici Ministarstva kulture RH – u čije ime pozdravljam čelnike Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku: gđu Ivanu Miletiš Čakširan i gosp. Igora Cindrića!

Dobro nam došla, gospođo Marina Lovrić Merzel, županice SMŽ, s gosp. Željkom Kardašem, predsjednikom županijskog vijeća sa suradnicima!

Dobro došao gosp. Dinko Pintariću, gradonačelniče grada Siska! Vama osobno, kao i gradskom vijeću, na čelu kojega pozdravljam gosp. Veljka Novaka, duguje naša Sisačka biskupija ovu zgradu – budući da ste ju darovali, tada još Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali za sjedište buduće biskupije u Sisku! Dobro je da je grad Sisak prepoznao u Biskupiji partnera i pomogao joj na samom početku, kad ona još nije imala ništa. Nekada je, kako rekoh Crkva – po PKZ – u Sisku izgradila V. i M. Kaptol te Stari grad, što ostaje trajni ures gradu, a sad je za potrebe Crkve grad pomogao Biskupiji darovavši joj ovu zgradu. Pozdravljam i zamjenike gradonačelnika: gosp. Dragu Martinca i gosp. Agana Velića.

Pozdravljam i gradonačelnike naših gradova u Sisačkoj biskupiji: gosp. Milana Bakšića iz Gline, gosp. Davora Žmegača iz Kutine i gosp. Željka Nenadića iz Petrinje.

Pozdravljam i sve nazočne svećenike Sisačke biskupije – osobito gen. vikara mons. Josipa Ćorića, kancelara i prepošta Stolnog Kaptola Sv. Križa mons. Marka Cvitkušića, ekonoma biskupije mons. Zdravka Novaka – on je do sada uredno isplaćivao izvođačima za učinjene radove, no sad je mislim u problemima kad treba nadoknaditi velike dugove, ali – to će uz Božju pomoć i velikodušnost donatora nadamo se sljedeće godine uspjeti; pozdravljam naše arhiđakone, kanonike, dekane, župnike i župne vikare, đakone i bogoslove! Ovo je vaša kuća u kojoj se vi trebate osjećati kod kuće, gdje ćete dolaziti, okupljati se, obavljati svoje poslove.

Pozdravljam sve redovnike i redovnice iz redovničkih zajednica koje djeluju u našoj Biskupiji – ponajprije mnogopoštovane provincijale: fra Željka Železnjaka iz Hrv. franj. provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Ljudevita Maračića iz Hrv. provincije sv. Jeronima franj. Konventualaca, fra Antu Logaru iz Hrv. kapuc. Provincije sv. Leopolda Mandića, zajedno s fra Jurom Šarčevićem te fra Ivu Orlovca, definitora Franj. Prov. Bosne Srebrene, kao i provincijalke: s. Elviru Tadić, provincijalku KBLJ, s. Ivanku Mihaljević, provincijalku Školskih ss. franjevki, s. Vlastu Tkalec, provincijalku ss. milosrdnica.

S nama su i naša braća iz Srpske pravoslavne Crkve, o. Veselin Ristić, paroh sisački i o. Petar Olujić, protojerej stavrofor. Pozdravljam i predstavnike Islamske zajednice u Sisku glavnog imama gosp. Alema Crnkića i gosp. Fuada Karagu.

Hvala gostima koji su nam došli iz Njemačke! Pozdravljam gradonačelnika Sisku partnerskog grada Heidenheima gosp. Bernharda Ilga, dogradonačelnika gosp. Rainera Domberga, dekana gosp. Jürgena Zorna, te gđu Ankicu Stopfer. Danke für ihre Ankunft! Willkommen!

Htio bih pozdraviti sve povjerenike i voditelje pojedinih tijela, odbora i ureda Biskupije! Također pozdravljam ravnateljicu biskupijskog Caritasa te naše vjeroučitelje i vjeroučiteljice. Ovo je i vaš dom, a nadam se da će postati i dom za sve naše vjernike. Ovih dana u Velikom Kaptolu će se otvoriti i knjižara, sa sakralnim odsjekom, gdje će se moći kupiti dobra crkvena knjiga, a usput i popiti kava i provesti koji čas u ovoj zgradi. Neka to bude naš zajednički dom, naša središnja kuća, gdje će biti biskup sa suradnicima, ali i svi uredi, kao i prostorije koje su potrebne da se svi ovdje dobro osjećamo, kao svoji na svome.

Posebno rado i s puno poštovanja i zahvalnosti pozdravljam ovih proteklih mjeseci u Sisku najviđeniji i za obnovu Velikog Kaptola najzaslužniji – nazovimo ih tako – „sisački trio“: najprije, gđu Zoru Baletić-Salopek, vlasnicu projektantske kuće „Matrica arhitektura“ iz Zagreba, zatim nadzornog inženjera gosp. Davora Salopeka, te glavnog izvođača ove obnove gosp. Davora Vrbaneka, vlasnika tvrtke GME iz Sunje. Samo vi i vaši kooperanti i suradnici znate koliko je bilo zahtjevno izvesti ovu obnovu i dovesti ju do kraja u zadanom roku. Znam da nije sve uvijek išlo bez problema, te vam se sad i javno ispričavam – jer u svakodnevnim konzultacijama i dogovorima bilo je i riječi nestrpljivosti, pitanja i kritike – a priznajem i nevjere, hoće li se sve stići na vrijeme, je li sve najbolje kako ste vi predlagali i izveli i slično, ali vjerujte uvijek sam s velikim poštovanjem gledao vaš posao i neobično ga cijenim, a to će, vjerujem, i danas i sutra potvrditi mnogi koji su došli ili će dolaziti u ovaj naš novouređeni biskupijski dom i njegove prostorije. Hvala vam velika!

Pozdravljam i umjetnike Ivana Kujundžića i Tomislava Kršnjavija, s kojima smo također surađivali na uređenju ove kuće, sjedište Sisačke biskupije. Gosp. Kujundžić autor je biskupijskog graba, koji resi i nadvratnik glavnog ulaza u zgradu kao i biskupske kapele, a gosp. Kršnjavi izradio je kip sv. Kvirina koji će se postaviti u atriju V.Kaptola do blagdana našeg zaštitnika, kad ćemo, nadam se moći reći da smo uredili potpuno i atrij i okoliš, što još predstoji da se učini.

Ovo je prilika, dragi naši gosti i uzvanici, da Vam svima zahvalim na dolasku u Sisak na ovu našu proslavu te na pomoći koju ste nam pružili svojim darovima, svojim radom, stručnom te vjerničkom i ljudskom riječju, savjetom, molitvom, zajedništvom i prijateljstvom. Na osobit bih način htio posebno istaknuti veće donatore, bez kojih ne bi bila moguća ova obnova. To je u prvom redu Zagrebačka nadbiskupija – koja je darovala Sisačkoj biskupiji pomoć koja je bila presudna i koja je pokrila veći dio troškova ove obnove. Zagrebačka je nadbiskupija bila i prvi vlasnik ove zgrade, budući da je Grad Sisak najprije 2008. poklonio Veliki Kaptol upravo Zagrebačkoj nadbiskupiji – a za sjedište buduće biskupije u Sisku, a onda je 2010., po uspostavi Sisačke biskupije Zagrebačka nadbiskupija darovala V. Kaptol Sisačkoj biskupiji. Hvala Vam, uzoriti Kardinalu i zagrebački nadbiskupe, na svemu što ste učinili i činite – a ja se preporučam i ubuduće, te Vam zahvaljujem i za buduću pomoć– da bismo mi stali na noge, štono se kaže. Hvala i Prvostolnom Kaptolu zagrebačkom, hvala Ministarstvu kulture RH, također Sisačko-moslavačkoj županiji, te zakladi „Kirche in Not“ iz Königsteina u Njem.

Veliki Kaptol, kao što vidite, još nije namješten, ali je potpuno kao zgrada uređen tako da se u veoma skoro vrijeme može započeti u njemu živjeti i raditi. Objavljujem da će to biti svakako poslije Nove godine 2013.  Dakako, premda će i tada biti namješten samo nužnom opremom, a opremat će se s potrebnim namještajem vjerojatno i kroz čitavu sljedeću godinu dana. A sad molim gospođu Spomenku Jurić, voditeljicu Ureda za kulturu Sisačke biskupije i novoimenovanu ravnateljicu Dijecezanskog muzeja, da nam najprije kaže nekoliko riječi o povijesti ovog objekta, a potom gosp. nadzornog ing. Davora Salopeka da nas u kratkim crtama upozna s tijekom obnove Velikog Kaptola. Hvala vam svima!

Pin It on Pinterest