Govor na komemoraciji za pok. Željka Nenadića 18.11.2013.

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Govor na komemoraciji za pokojnog Željka Nenadića

Petrinja, Hrvatski dom, 18. studeni 2013.

Poštovana obitelj Nenadić, gospođo Renata, sinovi Damir i Denis, draga rodbino i prijatelji, poštovani gosp. Gradonačelniče Petrinje sa suradnicima, poštovani predstavnici institucija u kojima je pokojni Željko djelovao, dragi Petrinjci, braćo i sestre!

U svoje ime i u ime Sisačke biskupije izražavam iskrenu i duboku ljudsku i kršćansku sućut svima koji su odlaskom gosp. Željka Nenadića izgubili dragog supruga, oca, člana obitelji, prijatelja, suradnika ili sugrađanina.

Gosp. Željka Nenadića upoznao sam intenzivnije dolaskom u Sisak za sisačkog biskupa. Dakle, četiri godine susretao sam od 2010. do 2013. petrinjskog gradonačelnika u osobi gosp. Željka Nenadića. Mogu reći da sam u njemu našao sugovornika i dobrog partnera za one planove koji su bili u interesu Crkve, a i on je kao gradonačelnik prepoznao da su to i planovi u interesu grada i građana Petrinje. Tako sam s tadašnjim župnikom Mariom Miglesom i njime obilazio Petrinju sa željom da nađemo dobru lokaciju za novu župu u petrinjskoj Slatini. Stali smo na tri mjestu, no kad smo stali kod šikare blizu tzv. ciglane, on je rekao: tu gradite crkvu. I meni se svidjela ta zapuštena i prazna parcela te smo započeli pripreme za ostvarenje tog plana. Razgovarali smo više puta s članicama obitelji Kukolja, imali nekoliko sastanaka u gradskoj vijećnici o tome i Grad je započeo i dovršio izradu tzv. UPU-a za taj dio gradske četvrti, gdje će biti crkva. Tek smo prošli tjedan uspjeli konačno doći u vlasništvo te parcele. Rekao sam: Bogu hvala, ali trebam dodati: i zahvaljujući gosp. Željku Nenadiću –  njemu hvala.

Također on je imao sluha za ulazak avanturu nabave orgulja za petrinjsku crkvu sv. Lovre. Izložio sam mu koliko je to skup projekt, naime nabava i restauracija Hefererovih orgulja koje su prije bile više od sto godina u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, a Sisačka biskupija ih je dobila od Zagrebačke nadbiskupije i usmjerila u Petrinju. Odlukom gradonačelnika Grad je izdvojio jednu sumu za te orgulje, koje još na žalost nisu postavljene u petrinjskoj crkvi sv. Lovre, ali se nadamo da će se sljedeće godine prolomiti njihov zvuk pod svodovima crkve na radost vjernika i svih građana Petrinje. Hvala mu!

Također gradonačelnik Željko Nenadić pomogao je jednokratnom pomoći gradnju crkve Uznesenja BDM u Gori, što je izuzetno važna crkva u našoj Biskupiji a dar tim vredniji što nam država baš minimalno pomaže u tome. On je i sam pješice zadnjih godina hodočastio u Goru. Pripovijedao mi je o svojem posjetu Svetoj zemlji, što je veoma intenzivno doživio, i što je u njemu ostavilo dubok i snažan dojam.

Posljednji sam ga puta vidio na blagdan našeg zaštitnika sv. Kvirina, 4.lipnja ove godine, kada više nije bio gradonačelnik. Uskoro je otišao u bolnicu, čuli smo se dvaput, on se nadao izlječenju i stoga sam bio veoma iznenađen kad sam čuo tužnu vijest: umro je Željko Nenadić.

Znakovito mi je da je otišao uoči 16. studenoga, dans kad Hrvatska obilježava prvu obljetnicu oslobođenja generala Ante Gotovine i Mladena Markača, oslobođenja koje smo mnogi doživjeli kao čudesni Božji dar – pravorijek istine i pravde, usprkos mnogim zluradim režiserima koji su željeli da se osudi ne samo njih nego s njima i Hrvatska. A danas, kad se opraštamo od Željka Nenadića, dan je kad Hrvatska plače za Vukovarom, ali i gaji svoj ponos zbog njegove žrtve koja je pomogla spasiti Domovinu, kao što je to bilo i s našom Petrinjom, no Vukovar je dao još brojnije žrtve i stoga postao simbol cijele ranjene, ponižene ali i pobjedničke Hrvatske. Bio i gosp. Željko pobjednik u vječnoj slavi!

Neka mu je vječni mir i od Boga nagrada nebeska za sve dobro što je činio na zemlji! Ja sam prikazao sv. Misu jutros za njega u biskupijskoj kapeli, a pomolit ću se i na ispraćaju za njegovu dušu. Mi kršćani vjerujemo da život ima smisla i da sve dobro što činimo na ovom svijetu Bog preobražava i ugrađuje u vječni Jeruzalem, u nebesko Kraljevstvo.

Za mene je gosp. Nenadić bio odlučan čovjek, javni djelatnik koji je volio svoju Domovinu i svoj grad Petrinju, koji je nastojao činiti dobro i pomagati one koji su mu bili povjereni. Vjerujem da je sada našao mir u Bogu. Neka ga On primi u svoj nebeski dom!

Requiescat in pace – počivao u miru!

Pin It on Pinterest