13. stu 2016.

Poštovani gosp. apostolski nuncije u RH mons. Alessandro D’Erico, poštovani reis-ul-ulema BIH Huseine ef. Kavazoviću, predstavniče države Kuvajt, zamjeniče predsjednika Islamske zajednice Turske-Diyanet, premijeru Vlade Unsko-sanskog kantona BIH, poštovani muftija gosp. Azise Hasanoviću, poštovani muftija u miru gosp. Omerbašiću, poštovani sisački imame gosp. Aleme Crnkiću, poštovani sisački imame u miru gosp. Fuad Karaga, predstavnici državne, županijske /župane g. Žiniću i gradske vlasti /gradonačelnice gđo Ikić Baniček, dragi prijatelji muslimani, draga braćo i sestre kršćani, poštovane dame i gospodo!

Danas sudjelujemo na doista iznimnom događaju, postavljanju kamena temeljca za novi islamski centar i đamiju u Sisku. Želim izraziti iskrene čestitke Islamskoj vjerskoj zajednici zbog ostvarenja ovog velikog uspjeha, da u Sisku podigne svoju bogomolju, svoj duhovni centar, svoj hram i islamski centar.

Zanimljivo je da se ova đamija u Sisku gradi u blizini katoličke crkve B.D. Marije, Kraljice mira. Evo jednog nedavnog događaja koji se dogodio u Međugorju, a o kojem se ovako izvijestilo:

„Skupina ‘Mladi Gospe’ iz Libanona organizirala je /početkom kolovoza 2016./ tjedan dana međuvjerski susret u Međugorju. Predstavnici sunnitske, šiitske, maronitske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti iz Libanona podijelili su svoja mišljenja o međuvjerskom suživotu putem zajedničkog okupljanja oko Blažene Djevice Marije, Kraljice mira…

Sheikh Eidra (sunnit) govori o Marijinoj važnoj poziciji u islamu, ukazujući na to da je ona jedina žena koja je opisana kao vjerodostojna. Piše u Kuranu kako je odabrana iznad svih drugih žena svijeta. Ako se kršćani i muslimani mogu složiti oko toga da je Blažena Djevica zajednički simbol čistoće, nevinosti i pravde, ona je tako važna u objema religijama da bi to trebalo biti dovoljno da živimo zajedno u pravednom miru.

– Mi kao Libanonci smo u potrebi za mirom na koji nas Marija poziva. Bog ju je učinio primjerom dobrote i milosti za obje vjere, a time je njena ljubav osnova koja povezuje muslimane i kršćane – kazao je Hussein Jaber na susretu koji je održan 11. kolovoza 2016. u Radio postaji Mir Međugorje.“ Ovako je dakle u Libanonu.

Daanašnji se događaj početka gradnje sisačke đamije i islamskog centra zbiva u određenim okolnostima. Za vas, braćo hrvatski muslimani, sretna i radosna je okolnost da se ovi radovi započinju upravo u jubileju 100. godišnjice od pravnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj. Čestitam vam ovu važnu godišnjicu! Za nas, katolike okolnosti međutim nisu tako radosne: prva je tužna okolnost što se u većinski muslimanskim zemljama na Bliskom Istoku ubijaju i trenutno iz njih protjeruju i zadnji kršćani; druga je također tužna činjenica za nas što se u susjednoj i nama uvijek dragoj Bosni i Hercegovini podižu optužnice protiv Hrvata katolika, hapsi ih se i progoni i tako se i oni malobrojni još preostali tjeraju iz svojega vjekovnog zavičaja. To rade jednako političari Srbi i političari Bošnjaci, premda su upravo Hrvati prvi organizirali obranu BIH od srpske agresije te zajedno s muslimanima i oslobodili BIH, kao što je to bilo i u Domovinskom ratu u RH, u kojem su poginuli i mnogi muslimani braneći svoju domovinu Hrvatsku.

Volio bih da prisutnost muslimana u Sisku i našoj Sisačkoj biskupiji bude na porast mira, međusobnog uvažavanja i poštovanja te da doprinese i ukupnoj klimi dijaloga i tolerancije u društvu, kako u Hrvatskoj, gdje su katolici u većini, tako i u susjednoj BIH, gdje su muslimani većina. Nekada su na ovim prostorima i osobito u Sisku, koji je poznat po sisačkoj pobjedi nad Osmanlijama, muslimani i katolici ratovali. Danas kad muslimani tu žive zajedno s katolicima i drugima kao u svojoj domovini bez mača u ruci, mi smo prijatelji, braća po vjeri u jednog Boga i saveznici u obrani dostojanstva čovjekova života od začeća do prirodne smrti, u obrani braka kao zajednici muškarca i žene i obitelji te zajednička brana protiv protunaravnih pojava u društvu. Također smo svi mi vjernici zajedno opomena svima koji u ime agresivne ateizacije i sekularizacije pokušavaju umanjiti ili ugušiti vjerske slobode, vjeronauk u školi i pravo na vjerski odgoj, jednom riječju prisutnost vjernika u društvu.

Neka sisačka đamija bude mjesto gdje se slavi Bog jedini! Neka ova đamija i centar bude mjesto susreta muslimana i kršćana pod zaštitom Blažene Djevice Marije, Kraljice mira! Neka ova đamija i centar bude mjesto susreta različitih naroda i različitih ljudi, koji su svjesni da su pred Bogom svi samo njegova djeca, pozvani graditi međusobno zajedništvo, suradnju i mir na zemlji u međusobnom poštovanju i prijateljstvu. Bog neka blagoslovi ovo djelo i neka nas sve čuva u svojoj ljubavi!

Pin It on Pinterest