14. sij 2021.

Nije trebalo proći dugo vremena nakon razornog potresa kako bi se ekipa vrhunskih glazbenika iz Zagreba okupila i odlučila volontirati u Caritasu Sisačke biskupije na poticaj svoga prijatelja, također glazbenika, Franje Pećarića. Naime, iako Vinkovčanin sa zagrebačkom adresom, Franju i Sisak veže njegovo radno mjesto u Glazbenoj školi Frana Lhotke te Folklornom ansamblu „Ivan Goran Kovačić“ Sisak. Ovu ekipu odličnih volontera i glazbenika čine: Manuela Stanić, Nikolina Golem, Matea Golem, Brigita Vilč, Luka Lovreković, Benjamin Čaušević, Frane Zvonimir Golem, Petar Ivkić, Jurica Perharić i Franjo Pećarić.

Vrijednost rada ovih volontera očituje se u stotinama prevaljenih kilometara po cjelokupnom potresom pogođenom području naše biskupije. Stanovnicima donose prehrambene i higijenske potrepštine te sve ono što u datom trenutku ističu kao bitno. Osim što pružaju materijalnu pomoć, kako je riječ o vedrim volonterima, ostvaruju i prijateljske kontakte s ljudima na terenu zbog čega se isti nerijetko osjećaju sigurno upravo njima obratiti za pomoć kada je potrebno. Tu su i za pružanje tople riječi, utjehe, ohrabrenja i osmijeha jer je upravo to ono što je možebitno ljudima trenutno najpotrebnije u ovoj krizi vedrine.

U pružanju pomoći uopće im nije bitno vrijeme pa tako došavši u Sisak u ranim jutarnjim satima, u Zagreb se nerijetko vraćaju u kasnim večernjim. Osobit senzibilitet pokazali su prema djeci i mladima, starijima i nemoćnijima koje redovito obilaze te im pružaju potrebnu njegu i skrb. Mnoštvo je djece koja su upravo zahvaljujući njima bila obradovana igračkama i slatkišima, a djeci općine Majur, koja Božić slave prema julijanskom kalendaru, podjelili su prigodne poklone.

Caritasu Sisačke biskupije pružaju vrijedne informacije s terene na temelju kojih se ljudima može pružiti konkretna pomoć.

Njihova važnost ne očituje se samo u volontiranju, već i u učenju lekcije što znači biti malen, a opet velik. Iako prepoznatljivi u svojoj struci, ova skromna ekipa glazbenika pruža bitnu poruku mladima o ljepoti pomaganja onima kojima je pomoć potrebna te da se umjetnost življenja usavršava jedino davanjem i skromnošću.

 

Pin It on Pinterest