8. stu 2011.

Svetu misu povodom 31. obljetnice smrti Franka Duffa, utemeljitelja Marijine legije, vodio je u ponedjeljak navečer u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji mons. Vlado Košić, sisački biskup. Laička je to organizacija koja broji oko 12 milijuna članova na svim kontinentima, a osnovana prije 90 godina u Dublinu u Irskoj. U Petrinji djeluje jedan od najvećih ogranaka u Sisačkoj biskupiji a okuplja sedamdesetak članova.

U prigodnoj homiliji biskup Košić se osvrnuo i pohvalio velik broj mladih koji djeluje u Petrinjskom ogranku Marijine legije . „Evo, kao što su prije Uskrsa, organizirali Pasiju, što je bilo nešto prelijepo, tako se može reći da upravo ova zajednica doprinosi čitavoj crkvi. Kada gledamo vjernike, laike onda možemo reći i da su premalo prisutni u našem društvu.”, rekao je biskup.

Frank Duff je želio upravo da ta prisutnost bude veća i da na taj način crkva u svijetu jače djeluje i mijenja društvo. Neki pak kažu što se crkva ima miješati kada je država sekularna: „Ali, članovi crkve, su članovi pojedine zemlje, države i društva. I oni kao takvi pozvani su, to je i njihov specifični doprinos, mijenjajući društvo na bolje, udahnjujući mu dušu.”, istaknuo je biskup.

Nakon svete mise u Pastoralnom centru župe Sv. Lovre održana je kratka multimedijalna prezentacija o životu Franka Duffa.  Uz brojene svećenike Petrinjskog i Sisačkog dekanata koji su nazočili ovom događaju kao poseban gost došao je Ante Brkić, predsjednik regije Zagreb Marijine legije.

Foto: Marin Fran (portal53.hr)

Pin It on Pinterest