2. ožu 2018.

Već tradicionalno, svakog prvog petka u mjesecu održava se duhovna obnova i susret mladih u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Sisačke biskupije. U petak 2. ožujka, pod vodstvom mladih iz zajednice Kursiljo, započela je formacija tridesetak animatora mladih iz različitih župa Sisačke biskupije. Župnik i povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Ivan Grbešić u uvodu je napomenuo mladima kako animator dolazi od latinske riječi “animare”, što znači oživjeti, pokrenuti. Božja ljubav je ona koja sve pokreće i okreće na dobro, ali traži suradnike. Najistaknutiji Božji suradnici jesu sveci, koji su bili najizvrsniji ribari ljudi.

Za korizmeni susret mladih povjerenik je pozvao goste iz zajednice “Cenacolo” – duhovnika don Ivana Filipovića i dvojicu članova zajednice Nikolu i Sašu. Susret mladih započeo je misom koju je predvodio Filipović. Uslijedila su svjedočanstva, klanjanje i zajedničko druženje u prostorima pastoralnog centra župe.

Mladi su doznali da je zajednica Cenacolo jedna od najpoznatijih i najuspješnijih terapijskih zajednica za liječenje raznih oblika ovisnosti. “Cenacolo” je utemeljila talijanska redovnica Elvira Petrozzi 1983. godine, koju je potaknuo očaj mnogih mladih, umornih, razočaranih, ovisnika, u potrazi za radošću i pravim smislom života. Cenacolo je mjesto prihvata, ljubavi i služenja životu, mjesto koje je tijekom godina postalo izvor nade za mnoge izgubljene u svijetu tame i tuge, marginaliziranosti, očaja i ovisnosti. U Hrvatskoj djeluje 8 bratovština; 7 muških i 1 ženska zajednica. Filipović je objasnio princip “Cenacola” koji je vrlo jednostavan: dan je podijeljen na trenutke molitve, posla i prijateljskih razgovora, a ondje se liječe ovisnosti svih vrsta: od narkomanske i alkoholičarske do kockarske i kompjutoraške. U svjedočenju svojeg životnog puta od besmisla i ispraznosti do Isusa, Nikola i Saša potakli su mlade na promišljanje i na spoznaju koliko je malo potrebno da život krene u pogrešnom smjeru i koliko je velika milost Božja.

Pin It on Pinterest