10. svi 2010.

Družba Sinova Bezgrješne želi u Sisku otvoriti Fakultet medicinski sestara kakav već postoji i uspješno djeluje u Rimu. Naime, njihov je član bio fra. Bonifacije Pavletić, rodom iz Zbjegovače kod Kutine, te Družba na ovaj način želi vratiti dug domovini iz koje je potekao. Nakon što im je mons. Vlado Košić, biskup sisači dozvolio i preporučio ih državnim institucijama, Družba Sinova Bezrješne je u Kutini već otvorila svoju kuću, odnosno samostan, a u Sisku joj je želja otvoriti visokoškolsku ustanovu za obrazovanje medicinskog smjera.

Svoju su inicijativu predstavili gradonačelniku Dinku Pintariću u ponedjeljak 9. svibnja ove godine koji je u Gradskoj vijećnici primio patere Aleandra Paritantia, provnicijala, Mariana Passerinia, glavnog koordinatora za otvaranje spomenute ustanove, Gennara Roccou, dekana Fakulteta za medicinske sestre u Rimu, brata Franca Baggia, Dragicu Šimunec, predsjednicu Hrvatske komore medicinski sestara, te Mirjam Kuštreba, prevoditeljicu i mr. Antuna Sentea, ml., katedralnog župnika Uzvišenja Sv. Križa u Sisku.

 

– Sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, koji nam je dao punu podršku, razgovarali smo o utemeljenju studija zdravstvenog smjera u Sisku, započevši sa studijem sestrinstva, odnosno fakultetom zdravstvenih profesija koji bi uključivao 4 smjera: studij sestrinstva, fizioterapiju, medicinske tehničare i dijagnostičare te laboratorijski smjer. Sisak je izabran za prvo sjedište ovog poznatog talijanskog studija u Hrvatskoj, a mladima bi, osim kvalifikacija, pružio mogućnost zaposlenja u europskim zemljama jer se stečena diploma priznaje u zemljama EU. Vjerujemo kako bi studij bio iznimno važan i za biskupiju i za grad, a Sisak je izabran zbog dobre dosadašnje suradnje, ali i zbog strateškog položaja i blizine granice s BiH – rekao je pater Aleandro dodavši kako je ideja da fakultet bude međunarodni te da osim studenata, ugosti i profesore predavače iz Italije, Njemačke i Francuske.

Naglasio je kako je s projektom dobro upoznat sisački biskup Košić koji ga je prihvatio s oduševljenjem, a od Grada Siska i gradonačelnika očekuju potporu i pomoć u pronalasku adekvatnog prostora za sveučilište.

– Ovom je gradu, a i meni kao gradonačelniku, izuzetno važno da dobije jedan ovakav studij te imate našu punu potporu u realizaciji ovog projekta. Iznimno nam je važno što je u njegovu realizaciju uključen i naš sisački biskup s kojim sam već razgovarao o mogućem prostoru za studij. Ako prostor koji imamo na umu ne bude adekvatan, spremni smo obići sve raspoložive gradske prostore i pokušati pronaći rješenje koje će zadovoljiti potrebe studija. Ne želimo izgubiti ovako sjajnu ponudu i partnera koji bi mogao odrediti buduću sliku Siska bez onog po čemu je sad prepoznatljiv, a to je teška industrija. Zahvaljujemo vam već i na samoj namjeri, a zahvala ide i biskupu Košiću koji čini sve da ovaj projekt dođe u Sisak – rekao je gradonačelnik Pintarić.

Pin It on Pinterest