2. lis 2012.

Na poticaj sudionika na prošlogodišnjem susretu, četvrti Nacionalni susret djelatnika u pastoralu Roma, u organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma i Sisačke biskupije, održan je u srijedu 3. listopada u Katedralnoj župi Uzvišenja svetog Križa u Sisku.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Pojam i iskustvo vjere u Boga“, a o njoj su u Sisku razgovarali članovi Odbora HBK za pastoral Roma, svećenici iz više hrvatskih biskupija na području čijih župa žive Romi, vjeroučitelji i suradnici u župnoj katehezi vjernika Roma, te predstavnici Roma.

Susretu je predsjedao đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma, a prigodnu riječ uputio je i domaćin, sisački biskup Vlado Košić. Nakon molitve Oče naš na jeziku Roma Bajaša i Lovara biskup Košić je otvarajući skup istaknuo kako je upravo to bogatstvo Crkve da iz starine i tradicije novim sadržajima povezuje ljude snagom Evanđelja, bili oni Hrvati, Romi ili neki drugi. To ne priječi da svatko tko osjeti poziv i tko je željan piti vode žive, biti s Kristom, uđe u zajednicu Crkve i tu nađe svoje mjesto. „U Crkvi smo svi domaći, nema tuđinaca i stranaca i važno je da osjećamo da smo jedno i da se možemo oslovljavati braćom i sestrama“, rekao je na kraju biskup Košić.

Prvi dio susreta moderirao je povjerenik za pastoral Roma Varaždinske biskupije vlč. Stjepan Mostečak, a predavanja su održali: dr. sc. Maja Dragun s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ na temu „Kršćanski elementi u vjerovanjima Roma“, dr. sc. Davor Vuković s KBF-a u Đakovu na temu „Poimanje Boga u Roma i njegova odnosa prema čovjeku te pristup Bogu u molitvenom životu“ i vlč. Ante Luketić, župnik iz Ogulinske Oštarije, na temu „Odnos prema Crkvi, liturgiji i svećeniku“.

U drugom dijelu, pod moderiranjem povjerenika za pastoral Roma Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Davida Andreića predavanja su održali:  vlč. Ivica Rebić, povjerenik za pastoral Roma Đakovačko-osječke nadbiskupije, na temu „Poimanje uskrsnuća i zagrobnog života“, Dragan Ignac na temu „Bibilija, vjerske sumnje i pitanja u Životu Roma“, Goran Đurđević na temu „Prisutnost i oblici praznovjerja među Romima“, te s. Karolina Miljak, nacionalna ravnateljica i tajnica Odbora HBK za pastoral Roma s temom „Evangelizacija Roma kao izazov Crkvi u Hrvatskoj u svjetlu Godine vjere“.

Na kraju radnog dijela biskup Hranić je iznio ovogodišnje zaključke. Kako je istaknuo, sve više raste svijest o potrebi odlaska u romska naselja i mijenjanju predrasuda o njima. Potrebno je ista počet shvaćati ozbiljnije, prepoznati kao filijale i u njima započeti s redovitom župnom katehezom. Ne može se očekivati da djeca iz udaljenih romskih naselja dolaze u župna sjedišta na katehezu i ne možemo se žaliti da se romska djeca ne pripremaju za sakramente i ne primaju ih, a mi im ne dolazimo u susret. Očita je i potreba za postepenim razbijanjem i razgradnjom predrasuda većinskog naroda spram Roma. Mali Rom kada prosi i krade, na taj način želi se dokazati u svojoj zajednici odraslih, ali mora se razbiti predrasuda da on nije samo mali „lopov“ nego u njemu moramo vidjeti i Božju sliku. On je vrlo pametan, sposoban, inteligentan i s njime treba raditi i pomoći mu da se razvije, te ga u tome podržavati. Posebno treba podržati romsku djecu koja su sprema ići u školu i obrazovati se jer oni postaju najbolji most i promotori integracije Roma u društvo.

Susret je završen zajedničkim posjetom i razgledavanjem utvrde “Stari grad”, gdje je voditeljica ureda za kulturu Spomenka Jurić goste upoznala sa slavnom sisačkom povijesti i povijesti drevne Sisačke biskupije.

Pin It on Pinterest