5. lis 2019.

Šesti po redu Dan obitelji Sisačke biskupije održan je u subotu 5. listopada u Sisku i tom prigodom okupio polovicu od 189 obitelji s petero i više djece, koje svojim primjerom svjedoče o Božjem daru života i koje su se ove godine našle na popisu „Obitelji 5+“ biskupijske Zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“.  Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji vlč. Brankom Koretićem, generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, ekonomom mons. Zdravkom Novakom, kancelarom mr. Jankom Lulićem i više svećenika.

Govoreći o ovakvim susretima biskup je u homiliji rekao kako im je cilj doživjeti ljepotu zajedništva, posvjedočiti svoju vjeru, te od biskupa i svećenika, predstavnika Crkve, primiti zahvalnost i potporu u obiteljskom životu. „Kao što je svećenički poziv zvanje, tako je i roditeljski poziv zvanje – zvanje koje možemo nazvati duhovnim jer je potaknuto i vođeno od Duha Svetoga. Vi kao očevi i majke, kao djeca i članovi obitelji u svojem obiteljskom životu vršite volju Božju. Imati obitelj, stvoriti i izgrađivati obitelj, biti član obitelji, volja je Božja. Tako je Bog stvorio čovjeka i dao mu zadaću da se združe muško i žensko i da stvore obitelj, prihvaćajući i podižući djecu. I svi smo mi, bez obzira kakve zadaće u životu preuzmemo kasnije, potekli iz obitelji i članovi smo svojih obitelji. To je milost, Božji dar: imati roditelje, majku i oca, imati braću i sestre, biti član obitelji. I Isus, naš Gospodin i Spasitelj bio je član Svete obitelji: odrastao je u Nazaretu, u domu Josipa i Marije“.

Biskupova homilija

Biskup je istaknuo i kako se Dan obitelji obično održava u listopadu, Marijinom mjesecu. „To je mjesec u kojem je blagdan Marije, kraljice krunice te se i čitav mjesec rado naziva Marijinim mjesecom. U tom mjesecu, koji je posvećen Mariji, i mi uzmimo Mariju za majku, uzmimo ju k sebi, u svoju obitelj. Često se i Crkvu zove velikom obitelji: doista, zajednica vjernika, na čelu s Papom i biskupima, velika je obitelj u kojoj je zajednički Otac sam Bog, a mi smo stoga prava braća i sestre. Tako se i nazivamo kad smo u crkvi – biskup i svećenik ili đakon uvijek pozdravljaju: draga braćo i sestre! Stoga možemo reći da je to baš dostojno i pravedno da se kao zajednica okupljamo na Danu obitelji u crkvi, u našoj katedrali. Posebno smo pozvali tzv. obitelji pet plus, tj. obitelji s petero i više djece. U našoj Sisačkoj biskupiji, prema evidenciji mog tajništva, imamo 189 takvih obitelji koje imaju petero ili više djece. Vama želimo posebno posvetiti ovaj dan i reći vam veliko hvala, jer bez vaše žrtve ni naša služba ne bi imala smisla, jer ne bismo imali kome služiti kada se vi, velikodušni očevi i majke, ne biste žrtvovali za vašu djecu, donosili ih na svijet i svojom ljubavlju podizali. Zato vam želimo biti potpora i pomoć“, rekao je biskup te dodao kako su upravo oni primjer koji govori kako je lijepo imati djecu, kako su djeca najveće bogatstvo te kako bez djece ni naš narod ni Crkva ne bi imali budućnost. „Nadam se da će ovakvi naši susreti, kao i krštenja po župama, kad biskup ili neki svećenik njegov delegat dođe i krsti peto ili brojnije dijete jedne obitelji, biti poticaj i ostalim obiteljima koje imaju tek jedno ili dvoje djece da se odvaže te prihvate velikodušno više djece“.

Osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je ustvrdio kako ona donosi zanimljive poruke koje trebamo primijeniti u svojem životu. „U evanđelju pak po Luki slušamo kako su se učenici Isusovi vraćali k Isusu, nakon što ih je bio poslao da naviještaju Kraljevstvo Božji, radosno mu govoreći: „Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime“. Ali im je on rekao da je potrebno više se radovati „što su vam imena zapisana na nebesima“, negoli zbog toga što su im se pokoravali zlodusi i neprijateljske sile. O da, i mi se radujemo kad doživimo da smo nadvladali neke zle i neprijateljske sile, ali najveća je radost što nas Bog ljubi, što smo njegovi, što njemu pripadamo. Zato i Isus radostan zahvaljuje Ocu: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima“. Mi smo pozvani biti ti maleni, oni koji zahvalno iz ruke Božje primaju milost da smo njegova djeca, da smo naša mudrost nije od ovoga svijeta, nego nam je darovana.  Tako će i nama Gospodin moći reći: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli“.

Neka nam svima, braćo i sestre, bude na radost i duhovno ohrabrenje ovaj današnji susret na Dan naših obitelji!  Neka nam današnji spomen svete Faustine pomogne da se uzdamo u Božje milosrđe te i sami živimo u našim obiteljima međusobno milosrdnu ljubav i opraštanje! Neka nas sve čuva i zagovara Blažena Djevica Marija, kraljica krunice, naša majka i zagovornica, majka naših obitelji, da budemo s njome ujedinjeni u molitvi i zajedništvu“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve biskup je okupljenim obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio prigodne godišnje darove Biskupijske zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“. Na kraju okupljenima se obratio povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu i čestitamo skoru desetu obljetnicu ponovne uspostave biskupije, a nakon mise druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“.

 

Pin It on Pinterest