7. velj 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 6. veljače u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misu zahvalnicu povodom šeste obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije. U koncelabraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, vicekancelar vlč. Janko Lulić i župnik iz Prelošćice vlč. Damir Ceković, a služio je đakon Marijan Štingl.

U homiliji biskup Košić je rekao da iako je prošlo šest godina od ponovne uspostave ove drevne biskupije, ona je tek na početku svog života. „Sigurno je da će različiti ljudi, vjernici i nevjernici izricati svoje mišljenje koje može biti i pozitivno i negativno, kritično i pohvalno. Mogao bih reći sa sv. Franjom Saleškim, čije mi riječi često dođu na um pri ovakvim zgodama, kako je on – došavši u Genevu za biskupa rekao vjernicima: Vi ste zaslužili boljeg biskupa, ali dobili ste mene. Dakle, tu smo zajedno, takvi kakvi smo, sa svojim dobrim ali i manje dobrim stranama, sa svojim sposobnostima i manama, sa svojim mogućnostima i sa svojim ograničenjima. I to ne samo ja, nego i svi vi, dragi moji suradnici, braćo svećenici, časne sestre redovnice, braćo i sestre vjernici. Ali i takvi nesavršeni možemo zajedno učiniti nešto dobra, možemo svjedočiti za našega Gospodina Isusa Krista i ostaviti svijetli trag vjere, nade i ljubavi“, poručio je biskup.

Biskupova homilija

U nastavku govoreći o pročitanom čitanju iz Prve knjige o Kraljevima gdje mladi kralj Salomon moli Gospodina pronicavo srce, biskup je rekao kako i svi mi moramo moliti Gospodina za mudro, razumno i pronicavo srce koje zna razlikovati dobro i zlo i koje prosuđuje što je pravo. „Darovi su to Duha Svetoga. A da bismo ga mogli primiti i da bismo mogli njime ispunjeni živjeti, potrebno je da ne prestajemo moliti. Molitva nije bijeg od života, od posla, od obveza. Dapače! Tko moli, taj dobro radi, taj dobro započinje svoj pravi posao – jer, kako veli Pismo, ‘ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji; ako Gospodin grada ne čuva, uzalud stražar bdi.’ Što vrijedi i ne znam kako važan i u ljudskim očima velik pothvat, ako nad njim nema Božjeg blagoslova? Tako se i mi uvijek trebamo maksimalno truditi, ali uvijek također znati da uspjeh ne ovisi o nama nego o Bogu. ‘Kada učinite sve što ste dužni učiniti, recite: Sluge smo beskorisne’, rekao je naš Gospodin“,  ustvrdio je biskup te u nastavku pozvao na molitvu: „Molimo se večeras, braćo i sestre, zahvalna i ponizna srca pred Gospodinom da nas on svojim Svetim Duhom vodi sve putovima ovoga života, da sačuvamo jedinstvo našeg kršćanskog crkvenog zajedništva, da odolimo namjeravanim podjelama koje mnogi žele unijeti među nas, između pastira i stada, između vjernika i vjernika. Molimo Gospodina da ne dopusti da se ‘postide zbog nas oni koji se u Te uzdaju’, kako pjeva psalmista (Ps 69,7), već nas sve obraduj našom zajedničkom bratskom ljubavlju i jedinstvom, da vlada sloga pastira i vjernika, da se ne zataji istina, ali i da se ne utrne ljubav, da se ne uznosimo u uspjesima, ali niti da ne klonemo u neuspjesima, da izdržimo u kušnjama i da se radujemo u Tvojim pobjedama“.

Na kraju slavlja koje je animirao Mješoviti zbor katedralne župe, u ime svih okupljenih biskupu je na obljetnicama čestitao katedralni župnik preč. Karača.

Pin It on Pinterest