26. stu 2011.

„Želim vam da budete sretni, dragi Damire i dragi Tomislave! Sretni mladi ljudi, sretni đakoni i uskoro prezbiteri, svećenici Kristovi. Neka vas ispuni svojim Svetim Duhom, duhom služenja i pomaganja, duhom altruizma i brige za dobro onih koji vas trebaju, koji trpe i osamljeni su, koji su tužni i ne nalaze smisla u svojem životu, oni koji su razočarani i ne vide nade u svom životu, oni koji su branili ovu zemlju svojom krvlju a sada su ostavljeni na milost i nemilost da ih ta ista država ne štiti nego ih doživljava kao teret i predaje ih tuđim sudovima, oni koji se osjećaju progonjeni, koji trpe nepravde, koji su ostali bez posla, koji nemaju čime nahraniti djecu, oni koji se ne znaju veseliti i samo crno gledaju sebe, druge i čitav svijet… i svih onih koji trebaju vas kao poslužitelje Kristova spasenja.“ kazao je mons. Vlado Košić, sisački biskup u svojoj homiliji na misnom slavlju za vrijeme kojega je podijelio red đakonata Damiru Cekoviću i Tomislavu Kolaru u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u subotu 26. studenog ove godine.

Cijela homilija

Na misnom slavlju i ređenju dvojice đakona za Sisačku biskupiji Damira Cekovića iz župe Svetog Antuna Pustinjaka iz Odre Sisačke i Tomislava Kolara iz župe Svete Marije Magdalene iz Sunje sudjelovalo je pedesetak svećenika Sisačke biskupije među kojima su generalni vikar mons. Josip Ćorić, preč. Marko Cvitkušić, kancelar i preč. Zdravko Novak, ekonom te poglavari Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa predvođeni mr. sc. Anđelkom Košćakom, rektorom, te mr. sc. Milanom Pušećom, duhovnikom kao i svećenici i đakoni prijatelji novozaređenih đakona. Sisačku katedralu uz broje bogoslove Zagrebačke crkvene pokrajine ispunili su vjernici iz rodnih župa novih đakona predvođeni svojim župnicima vlč. Božom Pinjuhom iz Sunje i vlč. Mladenom Vukom iz Odre.

Pri kraju misnog slavlja, čestitajući novim đakonima biskup Vlado im je kazao kako su postali đakoni u godini mladih Sisačke biskupije kada se pripremamo za susret Hrvatske katoličke mladeži koji će biti 5. i 6. svibnja iduće godine, te ih pozvao da upravo oni svojim mladenaštvom oduševljavaju mnoge obitelji i mlade da budu dobri domaćini gostima koji će u Sisačku biskupiju doći iz čitave Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Hrvatskih katoličkih misija iz čitavoga svijeta, ali da i potiču ljude kojima su poslani da to ne bude samo organizacijska priprema nego i duhovni rast cijele Biskupije. Čestitajući svima koji su se ugradili u odgoj dvojice novih đakona od roditelja, članova obitelji, crkvenih odgojnih ustanova, župnih zajednica u kojima su već djelovali i rasli biskup je čestitao i župama kojima će biti poslani na svoj đakonski praktikum vlč. Ceković u župu Svetog Petra Apostola u Ivanić-Grad i vlč. Kolar u župu Pohoda BDM u Sisak.

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi Biskupijskog zbora pod ravnanjem Jelene Blašković, prof. crkvene glazbe dok ih je za orguljama pratila Marijana Boček, kao i članovi asistencije sastavljeni od bogoslova i katedralnih ministranta vođeni vlč. Matom Malekinušićem, katedralnim ceremonijarom.

U prigodnoj homiliji biskup Košić još je kazao: „Sudjelujemo danas u važnom događaju koji sam Bog izvodi. Duh Božji zahvatio je ovu dvojicu mladića, pozvao ih je u svećeničku službu. Oni su se odazvali na Božji poziv, završili svoj studij postigavši diplomu odnosno magisterij teologije i odgojni proces u bogoslovnom sjemeništu. Sada su ovdje pred nama da nad njih zazovemo Duha Svetoga da ih obdari darom đakonskog reda koji je prvi stupanj svetoga reda. Damir i Tomislav spremni su primiti to poslanje, za nj su se spremali kroz godine koje su iza njih. Kao što je Gospodin Isus rekao u svom rodnom Nazaretu, pročitavši odlomak iz Knjige proroka Izaije, koji smo i mi čitali – o poslanju proroka i darovima Duha Božjega – i vi, dragi ređenici, možete reći za sebe: „Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.“ (Lk 4,21) Danas se ono ispunja na Tebi, Damire, i na Tebi, Tomislave. Bog vas šalje da „donesete radosnu vijest siromasima, da iscijelite srca slomljena; da zarobljenima navijestite slobodu i oslobođenje sužnjevima; da navijestite godinu milosti Gospodnje“ (Iz 61,1-2)“

„Evo programa za vas i zadaće koju pred vas stavlja Gospodin! Hoćete li moći, pitate se, sve to postići? Nada vaša neka je u Gospodinu, ta on je svoga Duha izlio na svoje izabranike i on im daje snagu za djela za koja ih izabire. Ne malakšite zato i ne bojte se! Hrabri budite, u Gospodina se pouzdajte! Ako budete neprestano u njegovoj blizini, on će vam dati dobro oko i blagu riječ, sućutno srce i velikodušne ruke, hitre noge i spremnost duše da donosite ubogima radost, da iscjeljujete slomljena srca, da naviještate slobodu svima koji su na bilo koji način zasužnjeni. Neka vaš život bude proglas godine milosti Gospodnje!“ kazao je tom prigodom biskup Košić.

„Draga braćo i sestre, danas završava crkvena liturgijska godina, a sutra započinje Advent, vrijeme došašća i priprave za Božićno slavlje. Vi ste, dragi naši uskoro đakoni, najava novog doba, došašće i dolazak Spasitelja mnogima, vi ste ispunjenje iščekivanja naše Crkve. Po vama će mnogi upoznati Krista. Zato su nam potrebni mladići koji se velikodušno odazivaju u službu Krista i Crkve. Neka i ovo slavlje bude molitva za njih i njihov spremni odaziv. Molimo svi zajedno da Gospodin dadne Sisačkoj Crkvi nova duhovna zvanja, nove dobre sjemeništarce, bogoslove, đakone i svećenike, molimo Ga da se i danas zapali koji taj žar u srcu prisutnih mladih za takvo služenje i spremnost odaziva. Vas neka Gospodin ispuni svojom radošću i mirom, a sve nas zahvaljivanjem.“ poručio je okupljenima sisački biskup Košić. AS

Fotogalerija

 

Pin It on Pinterest