1. velj 2016.

Po svršetku trećeg studijskog tjedna, dijecezanski i redovnički đakoni, polaznici programa Đakonske pastoralne godine 2015./2016. koju priređuje Nadbiskupski pastoralni institut u Zagrebu, sudjelovali su u nedjelju, 31. siječnja 2016. godine, na Duhovno-studijskom putovanju u Sisačku biskupiju.

Uz stručno i duhovno vodstvo voditelja Đakonske pastoralne godine i ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta izv. prof. dr. sc. Josipa Šimunovića i duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati vlč. Ivana Grbešića, đakoni su najprije hodočastili u biskupijsko svetište Majke naših stradanja u župi Gora.

U svetište su došli „via vitae”, odnosno cestom života koja spaja Sisak, Petrinju i Goru. To je cesta kojom je u Rim putovao siščanin, rimski car August. Upravo taj car naredio je popis stanovništva u vrijeme kada se rodio Isus o čemu nam svjedoči Evanđelje po Luki. Đakone je dočekao upravitelj svetišta preč. Paško Glasnović koji je uz vlč. Ivana Grbešića govorio o povijesti župe Gora. Župa Uznesenja BDM nalazi se u neposrednoj blizini grada Petrinje te je kroz više od 800 godina povijesti proživjela mnoge nedaće, a posljednja i najveća dogodila se u Domovinskom ratu kada je u velikosrpskoj agresiji srušena crkva i sve što je bilo hrvatsko. Nakon pozdrava i molitve Majci naših stradanja, đakoni su hodočastili svetom Lovri u istoimenu župu u Petrinji gdje su uz dekana petrinjskog dekanata preč. Josipa Samaržiju i vjernike župe slavili svetu misu. U vrlo nadahnutoj propovijedi đakon fra Peter Deže između ostalog je rekao kako „naše predrasude prema drugima čine glavne prepreke u našim međuljudskim odnosima te u našem duhovnom rastu. Jedino Božje milosrđe koje nam nudi Isus, može vidjeti cijelu istinu čovjeka te nas učiniti dostojnima kršćanskog imena i poslanja.” Na kraju svete mise o svom svećeničkom pozivu svjedočili su đakoni Ante Dražina i fra Mate Bašić.

Preč. Josip Samaržija upoznao je đakone s poviješću župe i crkve sv. Lovre koja je također u nedavnom Domovinskom ratu teško oštećena, a zatim i sravnjena sa zemljom. Ono što je mržnjom uništeno do temelja, ljubavlju je ponovno izgrađeno. Lovrenčevo je veliki blagdan grada kada sv. Lovri hodočaste vjernici ne samo iz Petrinje nego i puno šire. Uz župu sv. Lovre, osnovane su u Petrinji još dvije župe, župa Preobraženja Gospodinova i župa bl. Ivana Pavla II. Petrinja je kao jedno malo duhovno središte u Sisačkoj biskupiji bogata duhovnim zvanjima, a u ljeto ove godine slavit će se dvije mlade mise. U poslijepodnevinim satima đakoni su posjetili župu Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, a župu i pastoralno djelovanje u njoj predstavio je župnik vlč. Branko Koretić.

Posljednja točka đakonskog hodočašća bilo je sjedište Sisačke biskupije i katedrala Uzvišenja svetog Križa. Đakone su srdačno dočekali kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača. Mons. Cvitkušić, đakone hodočasnike upoznao je s poviješću jedne od najstarijih biskupija na području današnje Hrvatske, a čiji je zaštitnik sv. Kvirin, biskup drevne Siscije koji je djelovao na prijelazu iz III. u IV. stoljeće. Siscijanska biskupija prestala je djelovati u X. stoljeću , a ponovno je uspostavljena bulom „Antiquam fidem” pape Benedikta XVI., a za prvog biskupa ponovno uspostavljene Sisačke biskupije papa je imenovao mons. dr. Vladu Košića.

Đakoni su duhovno-studijsko putovanje završili molitvom srednjeg časa u sisačkoj katedrali te se vratili u Zagreb gdje nastavljaju s četvrtim studijskim tjednom u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Pin It on Pinterest