25. svi 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Duhova, u nedjelju 24. svibnja, svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde kandidatima iz katedralne župe. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Mario Šagolj.

Na početku u ime krizmanika, roditelja i kumova biskupa je pozdravila gđa Iva Kus.

U homiliji biskup je podsjetio kako danas crkva slavi Pedesetnicu, završetak Uskrsnog vremena i veliki blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu. „Današnjim blagdanom mi se sjećamo prvog dara apostolima, obećanja koje je Isus ispunio, a to je da će im poslati silu odozgor, dati Duha branitelja i Duha istine. Nakon Uskrsnuća Isus se svojim učenicima objavljivao četrdeset dana uvjeravajući ih da je živ. Nakon tih četrdeset dana uzašao je na Nebo, ali im je prije toga rekao da ostanu u gradu dok se ne obuku u Silu odozgo. Apostoli su ga poslušali, te su zajedno s Marijom svakoga dana molili za Dar Duha Svetoga, kojeg su na blagdan Pedesetnice i primili. Kako je to bilo čuli smo u prvom čitanju. Apostoli su se ponovno našli okupljeni u Dvorani Posljednje večere i najprije su čuli šum vjetra, a onda su sišli plameni jezici na svakoga od njih i oni su počeli govoriti u različitim jezicima koje su onda svi čuli i razumjeli mnogi narodi koji su se taj dan okupili u Jeruzalemu“, rekao je biskup te dodao kako se najveći židovski blagdan Pasha poklopio s Isusovim Uskrsnućem, a židovski blagdan Saveza, koji se slavi pedeset dana nakon Pasha, poklapa se s kršćanskim blagdanom Duha Svetoga. „Naime kada su Židovi izašli iz egipatskog ropstva tada su doživjeli taj prijelaz u slobodu i to je Pasha, a onda su pedeseti dan od Mojsija primili Deset Božjih zapovijedi, te slave na taj dan blagdan Saveza Božjega s Izraelom. Na taj dan Isusovi učenici primaju Duha Svetoga i tako se rađa Crkva. Ono je bio stari Savez, savez na Sinaju, a ovo je novi Savez kojeg je Isus uspostavio svojom krvlju i zapečatio poslanjem Duha Svetoga. Ako su temelji starog Saveza Deset Božjih zapovijedi, novi Savez je utemeljen u Zapovijedi ljubavi i obuhvaća zapovijedi starog Saveza ali ih i usavršava, u Duhu Svetom, ljubavi Oca i Sina izlivenoj na apostole i darovanoj Crkvi“.

Na kraju biskup je poručio krizmanicima: „Kao što vjetar nosi pred sobom sve tako i Duh Sveti nas ispunja svojom snagom i nas nosi ususret Ocu nebeskome. On je zapalio srca učenika da ona gore za Isusa, da ga ljube i da ga vjerno slijede. Mi Isusa ne možemo ljubiti bez tog dara Duha Svetoga i zato molimo ‘Dođi Duše Sveti i ognjem svoje ljubavi zapali naša srca’. To je drevna molitva Crkve i vi je dragi mladi molite da Duh Sveti zapali vaša srca, da vas vatra ljubavi promijeni i da hrabri u ljubavi svjedočite Isusa Krista.

Na kraju slavlja koje je animirao župni zbor mladih, biskupu je zahvalio preč. Karača.


Pin It on Pinterest